Alig néhány igazán hideg nap, eddig ennyit láttunk a télből, ám még így sem kerülhető el a hír: december közepéig 25 ember fagyott meg Magyarországon. A legfiatalabb áldozat 36, a legidősebb 73 éves volt.

 
Hajléktalan az utcán

Évről évre elkészül a szomorú összesítés, amely még a tél beköszönte előtt számszerűsíti a kihűléses eseteket. 2012-ben 13-an, 2013-ban 26-an szenvedtek fagyhalált, idén ennél mindössze eggyel kevesebb ember hűlt ki.

A számok azonban még így sem fedik a riasztó valóságot: azok ugyanis, akik kórházba vezető úton vagy már odabent hunynak el, nem jelennek meg a statisztikákban, ami kizárólag az otthonukban vagy az utcán kihűlőkre vonatkozik. Valójában tehát még a tél igazi beállta előtt vélhetően több mint 25 ember halt meg Magyarországon a hideg miatt. Még úgy is, hogy tartósan nem volt fagy. Az elmúlt évekhez képest változás, hogy ismét azok lettek veszélyeztetettebbek, akik az utcán élnek – mondta lapunknak Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke. A hajléktalanokat egyre több helyen szorítják ki a belvárosból, s így kénytelenek a peremterületeken, az erdősebb részeken meghúzódni, ahol jóformán semmi sem védi őket a hidegtől.

A hajléktalanszállók továbbra is inkább a nappali szolgáltatások miatt népszerűek, éjszakára nem szívesen maradnak bent az emberek. Így viszont csak az utca marad, ám a külső részeken sokkal kevesebb az olyan terület, ahol a házakból kiáramló meleg védelmet biztosíthat az otthontalanoknak a fagyos éjszakában.

Azoknak sem könnyebb a helyzetük, akiknek van fedél a feje fölött. A KSH adatai szerint tavaly a lakosság több mint 11 százaléka olyan lakásban élt, ahol nem volt megfelelő fűtés. Márpedig ez a súlyos anyagi nélkülözés egyik legbeszédesebb eleme – s hiába a rezsicsökkentés, hiába a pozitív kormányzati kommunikáció, a helyzet évről évre tovább romlik.

És hogy mivel segíthetünk? Elsősorban meleg, cukros teával és zsíros kenyérrel. A meleg ruha is fontos, főként a cipő, hiszen az ember legkönnyebben alulról hűl ki, és természetesen a takarók. „Az odafigyelés jelentősége ebben a helyzetben óriási. Egy ember is menthet életet, ha észreveszi, hol van szükség a segítségre” – mondja Simó Endre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!