A magyarok 80 százaléka ugyanolyan alkalmasnak tartja a nőket politikai pályára, még miniszterelnöknek is, mint a férfiakat – áll az Integrity Lab telefonos felmérésében.

 
Erősödhet a gyengébbik nem - a VH cikke az Integrity Lab felméréséről

A megkérdezettek 84 százaléka elutasítja azt az állítást, hogy a nők alacsony létszáma az említett pályán alkalmatlanságukkal lenne összefüggésben, viszont beszédes az az adat, amit a Fidesz-szavazók 22 százaléka gondol: szerintük azért van kevés nő a parlamentben, mert kevésbé alkalmasak. (A magyar országgyűlésben egyetlenegy női miniszter sem foglal helyet, a 199 képviselőből is csupán húsz nő.)

A baloldali, liberális pártok szavazóinak 58 százaléka egyetértene azzal, hogy női miniszterelnök- jelölt szálljon ringbe a 2018-as választáson. Minden negyedik választó szívesebben szavaz olyan pártra, amelyiknek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson. A Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai között többségben vannak azok, akiknek ez nem fontos.

A felmérés szerint leginkább a baloldali, vidéki, idős és alacsonyabb iskolai végzettségűek támogatnának egy női miniszterelnököt.

Egyre több megkérdezett balliberális politikus mondja azt, készek női miniszterelnök- jelöltet állítani vagy támogatni, és legtöbbjük szerint saját pártjukban is van alkalmas személy. Bár nevet egyikük sem említett, de ennek alapján miniszterelnök- jelölt lehet 2018-ban Szél Bernadett, Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes vagy akár Dobrev Klára is. Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor párttársai közül bizalmat szavazna Szelényi Zsuzsának, Hajdu Nórának és Baranyi Krisztinának. Az MSZP álláspontja szerint, ők mindig is nyitottak voltak a női politikusokra, de a miniszterelnök-jelölt személyét nem az illető neme fogja eldönteni, hanem az alkalmassága.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!