Felgyújtották a zsidók által szent helyként tisztelt sírt, ahol a hagyomány szerint Józsefet temették el. Az egyértelmű provokációt a ciszjordániai Nablusban követték el palesztin szélsőségesek péntek reggel. A zsidók és a palesztinok konfliktusa egyre élesebbé vált az elmúlt két hétben: 39 ember vesztette életét, közülük legalább tízet halálra késeltek.

 
Palesztin tüntetők kövekkel dobálják az izraeli rendőröket a Gázai övezetben - Fotó: Mohammed Abed, AFP/Europress

A mostani erőszakhullámot a jeruzsálemi al-Aksza mecset körüli vita váltotta ki, amely elvileg a muszlimok szent helye, de zsidók is igényt tartanak rá, mert a hagyomány szerint két templom is állt a helyén. A probléma hátterében valójában a kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai telepesek okozta feszültség áll, hiszen 1967 óta több mint száz, nemzetközi jogi értelemben illegális zsidó telep jött létre a majdnem ötven éve elfoglalt területeken.

Az utóbbi időben Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában is megsokasodtak a zsidó és palesztin civilek elleni támadások.

Az izraeli hatóságokat egyre több nemzetközi kritika éri a palesztin tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt, legutóbb éppen Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára kifogásolta a rendőri fellépést. Ugyanakkor a palesztinok kifejezetten szeretik áldozatként beállítani magukat.

Például hétfőn egy súlyos sérüléseket szenvedett palesztin fiú, Ahmed Manszra képe járta be a világsajtót. Mahmúd Abbász palesztin vezető is azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy az izraeli hatóságok „végezték ki” a 13 éves gyereket. Majd néhány nappal később kiderült, hogy Ahmed 15 éves társával együtt két zsidó fiúra támadták, és az izraeli fegyveres erők az áldozatokat védelmezték. Ahmed egyébként véletlenül sérült meg, mikor egy katonai jármű elütötte, de a balesetet túlélte, és kórházban gyógyul.

Benjamin Netanjahu ezért „nagy hazugságnak” nevezte Abbász szavait, ami csak tovább fokozta a kettejük közötti ellentétet. Ugyanis az izraeli miniszterelnök hajlandó lenne Abbásszal tárgyalni, de a palesztin vezető addig nem ül egy asztalhoz vele, míg az izraeli telepesek nem vonulnak vissza a szerinte Palesztinához tartozó területekről. Így hiába tartott péntek délután az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülést, illetve hiába egyeztet Netanjahu John Kerry amerikai külügyminiszterrel és Abdullah jordán királlyal, a másik érintett fél nélkül nem sokra juthatnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!