„Ha most, amikor Botka László lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, gyorsan összeállna az Új Pólus, az biztosan reményt adna a választóknak” – állítja az Együtt elnöke a Vasárnapi Híreknek. Szerinte az Új Pólus így a legnagyobb ellenzéki erő lehetne. Mondását azokkal a közvélemény- kutatásokkal támasztja alá, miszerint a szóban forgó négy párt jelenlegi, összeadott 10 százalékos támogatottságát másfélszeresére növelné az összefogás ténye.

 
Juhász Péter - Fotó: Tuba Zoltán, Képszerkesztőség

Az Együtt és a Párbeszéd a minap állapodott meg, így közösen készülnek a választásra. (A megbeszélésre szóló meghívást az LMP és a Momentum elhárította.) Az Együtt és a Párbeszéd még nem írt alá semmit, a kereteket a következő napokban alakítják ki. Juhász Péter szerint ugyanis meg kell várni, „hátha jönnek még mások is”, így addig nem akarják lezárni azt a kérdést, hogy szervezeti értelemben milyen konstrukcióban futnak rá a választásra. Nemcsak az LMP-vel és a Momentummal, de a demokratikus oldal minden pártjával szívesen működnek együtt tette. Persze az MSZP-vel és a DK-val ők sem akarnak egy csapatba kerülni, külön listán indulnának, és az egyéni választókerületekben koordinálnák a jelöltállítást.

Azt, hogy ha egyedül állít az Együtt országos listát, akkor a szabályok szerint ennek az a feltétele, hogy legalább 27 választókerületben legyen egyéni jelöltjük, Juhász nem tartja megoldhatatlan feladatnak. Úgy érvel, sajnos könnyen lehet találni 27 olyan választókerületet, ahol nincs reális esély az ellenzéki jelölt győzelmére, ott nyugodtan elindulhat mindenki – koordinálni ott kell, ahol lehetséges az egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt győzelme.

„Ha nem egyeztetünk, akkor akaratlanul is a Fidesz kétharmadához járulunk hozzá, ha viszont koordinálunk, akkor akár le is váltható a Fidesz” – vélekedik.

Szerinte Budapesten koordinálás esetén mindegyik választókerület nyerhető, annak hiányában viszont akár mindegyiket el lehet bukni. Példaként a Budapest I. és V. kerületében elhelyezkedő választókerületet hozta fel, ahol ő maga kíván majd indulni, és ahol 2014-ben az összefogás és az LMP együttesen éppen annyi voksot kapott, mint a Fidesz. Úgy gondolja, hogy itt behúzható a győzelem. „Én eléggé felépült figura lettem az utóbbi négy évben Rogánnal szemben”.

Magától adódik a kérdés, hogy ha az Együtt és a PM összefog, akkor mi a helyzet Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével.

Juhász szerint arról nincs döntés, hogy Karácsony lenne a két formáció közös embere. „Nekem nagyon szimpatikus, de ezzel nem akarunk addig foglalkozni, amíg nem áll össze véglegesen, hogy kik alkotják ezt a pólust. Ha jön az LMP, számomra Szél Bernadett is elfogadható” – mondta Juhász. Erről azonban most nem folyik semmilyen tárgyalás. Az LMP azzal indokolta távolmaradását, hogy előbb a választóival akar beszélni. Juhásznak meggyőződése, hogy ha ez megtörtént, a párt valamilyen formában együttműködik velük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!