Új fővárosi onkológiai centrumot adtak át Budapesten a napokban. Leginkább a miliőre, a gyógyítás körülményeinek optimálissá tételére helyezték a hangsúlyt az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új részének kialakításakor.

 
Fotó: Balogh Zoltán, MTI

„Igyekszünk mindenben hozzájárulni a betegek optimális közérzetéhez, az onkológiai kezelések megpróbáltatásait próbáljuk ellensúlyozni a kellemes környezettel. Ezt szolgálja az Esterházy Péter nevét viselő emlékpark is, amit vasárnap kora délután avatunk fel, mások mellett Dés László, az író barátjának részvételével” – mondta lapunknak dr. Bodoky György osztályvezető professzor.

Az új centrumot Ybl-díjas építész tervezte.

A komplexum földszintjén járóbeteg-ellátás, ambulancia működik, az emeleten 38 ágyas fekvőbetegrészleg egyés háromágyas kórtermekkel. Minden szobában van internetkapcsolat, légkondicionáló, tablet, televízió, fürdőszoba és hűtőszekrény. A kórház alapítványának köszönhetően a falakat több mint száz kortárs festmény díszíti. Mindez állami finanszírozásból valósult meg és bárki számára elérhető. A több mint 400 milliós fejlesztésből 270 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 94-et a kórház, 40 milliót a Szerencsejáték Zrt. állt. Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója elmondta: forradalmi változások előtt áll a daganatos megbetegedések kezelése, így a következő öt évben a kemoterápiával szemben előtérbe kerülnek más megoldások is, például diagnosztikai terápiák.

Ezekre 3,5 milliárdos pályázati forrást nyertek el az Országos Onkológiai Intézettel együtt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!