Fotó: Ints Kalnins, Reuters

Az észt demokrácia teljesít a legjobban az egykori kommunista államok közül – áll az amerikai Freedom House jogvédő szervezet friss jelentésében. A kutatók minden évben hét szempont szerint osztályozzák a demokratikus átalakulás terén elért eredményeket a 29 vizsgált állam között. Elemzik a választások és a sajtó szabadságát, a civil társadalom helyzetét, az állami és a helyi kormányzás demokratikusságát, a korrupciót és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Minél alacsonyabb az 1 és 7 közé eső osztályzat, annál jobb az ország eredménye. Észtországot Szlovénia és Lettország követi a rangsorban, a lista végén Türkmenisztán és Üzbegisztán állnak.

Magyarország a demokráciateszten elég rosszul szerepelt. Míg a közép-európai átlag 2 körül van (a győztes Észtország összesített eredménye 1,93 lett), hazánk 3,29-es átlagot ért el a Freedom House összehasonlításában, amivel már csak a „részben konszolidált demokráciák” kategóriájába esik, ahova Románia, Bulgária, Szerbia, Montenegró és Horvátország is tartozik. Ezzel szemben a többi visegrádi ország és a balti államok is a „konszolidált demokráciának” számítanak. Külön figyelemre méltó, hogy 2007-ben Magyarország osztályzata még 2,14 volt, és tavaly került ki a legjobb kategóriából. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy „Közép- Európában és a Balkánon illiberális vezetők és erősemberek kérdőjelezik meg a demokrácia alapvető értékeit”.

Macedóniában romlott a leginkább a helyzet: a hét vizsgált szempontból hatban számottevően rosszabb eredményt értek el, mint 2015-ben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!