Ha nem segít az EU, akkor az a baj, ha segít az EU, akkor az a baj… Csődközeli helyzetben persze mindig egyszerűbb a jövendőmondókkal vitázni.

Az elmúlt hetekben egyszerűen nem születhetett olyan európai válságkezelő terv, amelyre valamelyik – vagy egyszerre több – hitelminősítő ne jelezte volna, hogy ez bizony csődesemény. Mindegy, hogy Párizsban vagy Berlinben dobtak fel egy ígéretes labdát, azt azonnal lecsapta a Moody’s vagy a Standard & Poor’s. A franciák egyébként arra hajtanak, hogy a magánbefektetők „önkéntes alapon” újítsák meg a következő években lejáró görög adósság egy részét, vagyis újra Athéntól vegyenek állampapírokat. Ez a hitelminősítők szerint piaci kényszer, ami vitathatatlan csődesemény. A németek abban gondolkodnak, hogy a már meglévő kötvények futamidejét kellene meghosszabbítani. Ám ezzel a befektetők rosszabbul járnának, ezért a hitelminősítők szerint ez is egy könnyebb fajsúlyú csődőt jelez. Az alapeset, amennyiben nem segítenek a görögökön, szintén csődesemény, csak az súlyosabb.

Már éppen kezdtek belefáradni a piacok a monoton és meddő kötélhúzásba, amikor a héten a Moody’s felpaprikázta a hangulatot: négy fokozattal leminősítette, s az úgynevezett bóvli kategóriába vágta Portugáliát. A Moody’s at­tól tart, hogy Lisszabon nem képes adósságait a piacról finanszírozni. Ám a bóvli kategória épp azt jelenti, hogy komoly bank vagy intézményi befektető (például amerikai nyugdíjalap) immár nem is vehet portugál kötvényt. Ez tehát egy önbeteljesítő hitelminősítői jóslat.

 

A nagy hitelminősítők – Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch Ratings – a New York-i tőzsdén jegyzett magáncégek. Alapítóik amerikai legendák: Henry Poor a vasúttársaságok pénzügyi elemzésével kezdte 1860-ban, John Moody a cégadósságok szakértője volt a múlt század elején. Míg John Fitch a Broadway és a 22. utca sarkán egy virágbolttal indult, s az első világháború előestéjén tért át a tőzsdei kiadványokra. A hitelminősítők fennmaradásának záloga, hogy a befektetőknek szükségük van olyan kapaszkodókra, mint az értékpapírok, államok, cégek besorolása, s ezt a „nem szeretem” munkát egyelőre senki sem akarja tőlük átvenni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!