Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége, amely tájékozódott az utóbbi másfél évben végrehajtott magyarországi reformokról és egyebek mellett azt kérte a magyar kormánytól, hogy a továbbiakban is biztosítsa a befektető- és üzletbarát gazdasági környezetet – derült ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének szombati közleményéből.

A republikánus és demokrata tagokból is álló öttagú delegáció „hasznos megbeszéléseket” folytatott az Európát érintő gazdasági nehézségekről, azoknak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar kormány a gazdasági nehézségek mérséklésére kidolgozott. A kongresszusi képviselők tájékozódtak az elmúlt másfél évben hozott, az egyházakkal kapcsolatos intézkedésekről is. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a minden vallási szervezetet megillető egyenlő bánásmód elvének fontosságát, amelyet „az Egyesült Államok alapvető értéknek tekint” – írta a nagykövetség.

A küldöttség pénteken a külügyminiszterrel találkozott; üdvözölte a magyar kormány kétharmados parlamenti felhatalmazását, ugyanakkor fontosnak nevezte az ellenzék bevonását a törvényalkotásba. Válaszában Martonyi János hangsúlyozta „a kormány együttműködési szándékát az ellenzékkel a további sarkalatos törvények meghozatalakor” – közölte a tárca. A külügyminiszter tájékoztatást adott a magyarországi politikai és gazdasági folyamatokról, a kormányzati lépések irányáról, különös tekintettel a törvényalkotás aktuális kérdéseire, továbbá megerősítette a kormányzat elkötelezettségét a vallás- és sajtószabadság megőrzése, az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének megőrzése iránt. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!