Járt-e Kolumbusz Kristóf Amerikában?

Ha így tesszük fel a kérdést, a válasz nyilván az, hogy járt ott, amit ma Amerikának hívunk. Ám ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy tudta-e, hogy Amerikában jár, a válasz: nem. Kolumbusz ugyanis úgy lépett 1492. október 12-én Guanahani szigetének parti homokjára, hogy azt hitte, megérkezett Indiába. Ezért indult útnak, hogy nyugatra tartva bebizonyítsa, a Föld gömbölyű, s hogy Indiába nem csak úgy lehet eljutni, hogy az ember tomboló viharba fut Afrika déli csücskénél, a Jóreménység fokánál. Kolumbusz, a felfedezők lelkesedésével új nevet adott a szigetnek, amit ma is Szent Megváltóként, spanyolul San Salvadorként ismerünk. Ma már ugyanakkor egyre többet hallani arról, hogy Kolumbuszt megelőzve a vikingek és a kínaiak is eljutottak Amerikába, csakhogy erről nem maradt fenn dokumentáció. Sőt: néhány genetikus azt is valószínűsíti, hogy az amerikai kontinens őslakói már Kolumbusz előtt ötszáz évvel felfedezték Európát, vagyis eljutottak az öreg kontinensre, leszármazottaik pedig ma is köztünk élnek. Vagyis, követve ezt a vonalat, még is lehet, hogy Kolumbusz valójában csak hazatért, amikor hajóival kikötött a mai Bahama-szigetek partjainál.

Mindezen, persze, mit sem változtat az a tény, hogy a Genovában született Kolumbusz négyszer is járt a karibi térségben, ám egyszer sem ismerte fel, hogy egy Ázsiától független, önálló földrészre bukkant volna. Ezért is hívják a kontinenst Imrének, vagyis Amerikának – nevét pedig Amerigo Vespcucciról, a térképészről kapta, aki először rajzolta meg a kontinens kontúrjait. Kolumbusz Kristóf emlékét pedig, túl a felfedezés dicsőségén, a mai Kolumbia állam neve őrzi.

S hogy ki fedezte fel Európát? Fogalmunk sincs, erről ugyanis csak annyit tudni, hogy több tízezer évvel ezelőtt történhetett, és nyilvánvaló, hogy az illetőnek fogalma sem volt arról, hogy felfedezte Európát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!