Elhajózott Szkülla és Kharübdisz sziklái között Európa hajója: sikerült elodázni a teljes görög csődöt, miközben egyelőre Athén adósságának elengedése is lekerült a napirendről.

 
Nem lelkendezik mindenki a görög mentőcsomagtól

A navigáció ára sem kicsi és a veszély továbbra is ko­­moly: csak a nagy európai bankok 20,6 milliárd eurót veszítenek a görög kötvények cseréjével, miközben óriási a kockázata, hogy a többi problémás költségvetésű ország politikusai vérszemet kap­­nak, s a pénzügyek rendbetétele he­­lyett hátradőlnek a bársonyszékben, hogy az uniós mentőcsónakot várják.

A nagy izgalommal várt újabb görög válságcsúcs eredménye egy Brüsszel által kimentéssé maszkírozott részleges csődesemény – fogalmazott Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője. A csütörtök éjjel véget ért csúcstalálkozón arról állapodtak meg az európai vezetők, hogy 109 milliárd eurós többletforrást biztosítanak a görögök számára az állandó európai válságalapból, melynek hatáskörét is kibővítik, hogy a jövőben kötvényeket vásárolhasson a problémás országoktól. A csomagon felül hozzájárulást várnak a politikusok a magánhitelezőktől is, akiknek három év alatt 37 milliárd euróval kell hozzájárulniuk a görögök kimentéséhez, így a végső cech 146 milliárd euró.

Koránt sincs vége ezzel a mentőakcióval Európa válság-Odüsszeájának. Nyilat­kozatában Angela Merkel német kancellár is óvott a gyors megoldással kapcsolatos túlzott várakozásoktól, mondván, a jelenlegi krízis nem oldható meg egyetlen látványos lépéssel. Annál is kevésbé, mert elemzők arra hívták fel a figyelmet: óriási a veszélye annak, hogy a portugál, a spanyol vagy más, költségvetési bajokkal küszködő nemzetek vezető politikusai is vérszemet kapnak, és nem lesznek hajlandóak fájdalmas belpolitikai lépésekkel rendbe rakni pénzügyeiket, ehelyett hátradőlnek a bársonyszékükben, s arra játszanak, hogy hasonlóan kedvező feltételekkel jussanak mentőcsomaghoz, mint Gö­­rög­ország. Emellett felerősödtek a mentőakciót bíráló hangok is, a német adófizetők szövetségének elnöke úgy fogalmazott: felelőtlenség az európai vezetők részéről a görög adósság törlesztésének kockázatait az adófizetők nyakába varrni 109 milliárd eurós nagyságrendben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!