Mintegy ezer(!) fővel bővül novemberben az államigazgatási apparátus, miközben Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: januártól tízszázalékos létszámleépítést lesz a közszférában. A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatból kiderül: 11 fővel gyarapítják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dolgozóinak számát.

 
Csak a Magyar Államkincstár még 445 embert alkalmaz novembertől

 A létszámbővítés főleg az igazgatási szerveket érinti: az eddigi mintegy 60 ezer munkatárs létszámát 61 ezerre emelik.

Igaz, hogy elbocsátanak dolgozókat az APEH-től (28 főt), a Bányászati és Földtani Hivataltól (185 főt), a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (47 főt), a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (21 főt), viszont jelentősen bővül a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium és a Külügyminisztérium irányítása alá tartozó igazgatási szervezetek létszáma. Novembertől a Magyar Államkincstár plusz 445 dolgozót foglalkoztat, a vidékfejlesztési tárca plusz 224 (a közlönyből nem derül ki több), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal plusz 100, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat plusz 141, az Országos Egészségbiztosítási Alap és területi igazgatási szervei plusz 95, a Külképviseletek Igazgatása plusz 70 munkatársat alkalmazhat, míg az újonnan létrejövő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság 80 munkatárssal alakul meg. A kormány két hete emelte meg a Honvédelmi Minisztérium létszámát 60 fővel. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium elbocsátásokat tervez: a jövőben 973 dolgozóból 906 marad – sok vezető, kevés beosztott felállásban; egy főnökre két-három alkalmazott jut majd.

Lapunk már többször is írt arról, hogy a választási ígéretekkel ellentétben gyarapodott az államapparátus, meghaladva ezzel a Bajnai-kormány alkalmazottainak számát (az akkori 5787 fővel szemben ma már 5838-an dolgoznak a minisztériumokban), miközben az állami vezetők többen vannak és többe kerülnek az adófizetőknek, mint az előző kabinet idején (a Bajnai-kormánynak 87 állami vezetője volt, akik összesen 76 millió forintot vettek fel havonta, míg a mostani 116 állami vezető havi 101 millióba kerül az adófizetőknek).

Címkék: MSZMP, kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!