Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hat megyei hatókörű városi múzeum működésében. A hivatal szerint a szabálytalanságok veszélyeztethetik a múzeumokban található állami tulajdont, mindannyiunk kulturális javait.

 
Sopronban festményt szállítanak. Jan Kupecky alkotása a Szépművészetiből érkezett – Fotó: Nyikos Péter, MTI

A nyilvánosságra hozott ellenőrzésen „megbukott” a debreceni Déri Múzeum, a győri Rómer Flóris Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az ellenőrzés pikantériája azonban az, hogy a múzeumok hivatalosan még nem is értesültek a végeredményről.

Lapunknak Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója feldúltan mondta azt, hogy csütörtök délutánig semmilyen értesítést nem kapott az ÁSZ-tól, ő csak a sajtóból értesült az eredményről. „Volt olyan év, hogy három fenntartónk is volt, folyamatos rögtönzések történtek, de amíg nem olvastam a jelentést, nem tudok többet mondani” – jelentette ki a szolnoki intézmény vezetője. A szekszárdi múzeum igazgatója is azt közölte lapunkkal: nem kapott még hivatalos értesítőt.

A 2011 és 2014 közötti évekre kiterjedő ellenőrzésekből az ÁSZ szerint kiderült, hogy a múzeumok pénzügyi és vagyongazdálkodása nem felelt meg a törvényi előírásoknak. A kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága egyik intézménynél sem volt megfelelően biztosított. Három múzeumnál (Debrecen, Győr, Szekszárd) a kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást, az csak a nyíregyházi múzeumnál volt megfelelő. További 13 intézmény ellenőrzése jelenleg is tart, ezek eredménye a következő hetekben lát napvilágot. És már zajlik a Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum ellenőrzése is.
 

Címkék: kiállítás, múzeum

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!