Mit keresünk a Facebookon? Lássuk be, nem sokat. Pedig néhány hétig úgy tűnt, mi is kaszálhatunk egy keveset. Hétfőn indul ugyanis az évszázad üzletének roadshow-ja, május közepén tőzsdére viszik a világ legfelkapottabb közösségi oldalát, a Facebookot.

 
Mit keresünk a Facebookon? Lássuk be, nem sokat.

A kibocsátás során több mint 337 millió darab részvényt szórnak a parkettre, 28-35 dolláros kibocsátási áron. Hogy mi lett volna ebben nekünk az üzlet? Nos, épp egy éve került tőzsdére a „virtuális szektor” másik csinos platformja, a LinkedIn szakportál. Akik részvényt jegyeztek, 45 dollárért jutottak a papírhoz, melynek árfolyama már az első kereskedési napon 120 dollár fölé kúszott. Voltak később kilengések, de a legügyetlenebb tőzsdemazsolák sem tudták elkerülni, hogy keressenek ezen a bolton. Csak az volt a kérdés, hogy sokat vagy keveset. Nem véletlen, hogy a Facebook parkettre lépésének előkészületeit nálunk is felfokozott várakozás övezte. Több hazai brókercég is felkészült a részvényjegyzésre, miután olyanok is nagy számban érdeklődtek, akik egyébként sohasem tőzsdéznek. De valami miatt, ha másért nem, divatból szerettek volna részesülni a Facebook sikeréből.

Mondhatni már a célegyenesben jött a hideg zuhany, a kibocsátás szabályait az amerikai befektetőkre szabták. Európai kisbefektető nem vehet részt a jegyzésben. Olyan prózai okok miatt, hogy a cég egyszerűen ki sem bocsátott az Európai Unió szabályainak megfelelő tájékoztatót. És biztos, ami biztos alapon, még azt is kikötötték, hogy Európából csak „minősített befektetők” jegyezhetnek. Magyarán, amerikai nagybácsi vagy tengerentúli strómancég kell a jegyzéshez. A tőzsdén, persze, majd vásárolhatunk, akár már az első kereskedési napon. De a LinkedIn példája is mutatja, hogy az nem feltétlen jó üzlet, mert már az első percekben egekbe szállhat az árfolyam.

Szóval, mit is kereshetünk a Facebookon? Régi osztálytársakat, új barátokat, nagy szerelmeket és apró kalandokat, sőt, talán még álláslehetőségeket is találhatunk, de leginkább csak lájkolhatjuk a nagy amerikai álmot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!