Az ombudsmanhoz, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és a megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szerveihez fordult a Polgár Alapítvány az Esélyekért a közmunkások téli munkakörülményeivel kapcsolatban. Sok helyen nincs meleg ruha, forró tea és melegedő. A Közmunkás Szakszervezet vezetője nem hallott a panaszokról, de – mint mondja – a közmunkások tartanak a polgármesterektől, így ritkán panaszkodnak.

„Az asszonyok szenet hordanak, ásnak és végzik a nehezebb munkát, míg a férfiak a könnyebbet. Most is kiküldte őket a polgármester a legnagyobb hidegbe kapálni a nyárfás ültetvényt, ahol se melegedő, semmi nincs, és még ebédelni se mehet senki haza. Nálunk a közmunkásoknak nincs olyan, hogy melegedő” – írta a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője a Facebookon. Egy hozzászóló szerint „nincs munkaruházat, bakancs. Pláne védőital, melegedő. Ha visz magával otthonról, akkor iszik, ha nem, akkor szomjan marad.”

Az ilyen és ehhez hasonló panaszok miatt kezdeményez ombudsmani és hatósági vizsgálatot a Polgár Alapítvány. „Rengeteg panasz érkezett, elsősorban az északi megyék településeiről – mondta a Vasárnapi Híreknek Szőke Judit, az alapítvány igazgatója. – A közmunkásoknak is jár a nagy hidegben a Munka törvénykönyvében előírt védelem: jár a bakancs, meleg munkaruha, ivópohárban forró, édes tea, fűthető pihenő- és étkezőhely. Tudom, hogy ezek hiányát nem merik szóvá tenni a közmunkások, mert ez kirúgással járhat.”

Utóbbit erősítette meg a lapunknak Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke is. Azt mondta: hozzájuk egyelőre nem érkezett panasz a téli munkakörülményekre, de tény, hogy a közmunkások ritkán panaszkodnak.
Attól félnek, hogy ha kiderül, kimaradnak a következő közmunkaprogramból.

„A közmunkásoknak elvben jár a védőital és hideg időben a melegedő. Tapasztalataim szerint ilyenkor amúgy is kevés a munka. Néhány helyen láttam, hogy az út szélén rakott tűz mellett melegednek a közmunkások, ez elegendőnek tűnik” – mondta a szakszervezeti vezető.

Az alapítvány egyelőre nem kapott választ. Mindössze az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól érkezett levél, amelyben a hatóság elutasította a beadvány kivizsgálását, mondván, ők csak diszkriminációs ügyek vizsgálatával foglalkoznak. „A hatóság általánosságban a közfoglalkoztatottak helyzetét, kiszolgáltatottságát, illetve azt, hogy betartják-e velük szemben a munkavédelmi előírásokat, nem vizsgálja. A munkakörülmények megfelelőségét az illetékes kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei ellenőrizhetik” – írta a hivatal.


A Munka törvénykönyve szerint minden dolgozónak – különösen nagy hidegben vagy kánikulában – óránként 5-10 perc pihenőidő, ivópohárban forró, édes tea/hűsítő ital, szükség esetén fűthető pihenő- és étkezőhely, megfelelő tisztálkodó- és mellékhelyiség jár.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!