Akár Falus Ferencnek, akár Tarlós Istvánnak hívják majd Budapest következő főpolgármesterét, ha bármit meg akar valósítani programjából, Lázár Jánossal kell egyezkednie, hiszen a Miniszterelnökséget vezető miniszter ül az összes EU-s fejlesztési pénzen.

 
Falus Ferenc - Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Márpedig uniós források nélkül lassanként egy köztéri padot sem lehet kihelyezni. Tarlós is kénytelen benyelni, hogy az önkormányzati választások előtt egy hónappal több tucat út- és villamospálya- felújítás bénítsa a fővárost, hiszen az EU-s pénzeket csak most lehetett lehívni, akár jót tesz a szavazatmaximálásnak, akár nem.

Nem csoda, hogy a Tarlós-imázs nem városképből és nem programból épül, hanem Lázár Jánosból. A szereposztás szerint a hős főpolgármester eurónként préseli ki Orbán főminiszteréből a pénzt – többek között a 3-as metró felújítására. Politikai elemzők szerint ez valószínűleg olyan látványháború, Lázár a „prés alól” is csak azt adja, amit amúgy is kiutalna. Ezt erősíti, hogy az őszi megmérettetésre a jelenlegi városvezető nem készül új programmal. A hivatalos formula szerint azért, mert a 2010-ben meghirdetett 130 oldalas és 2030-ig ható terveit hajtja végre a következő ciklusban is – újdonság semmi. Igaz, persze, hogy miként a 3-as metró felújítását is fúrja, úgy a fent említett projekteket is leállítással fenyegeti Lázár, de Tarlós nyomban opponálja.

Facebook-profiljában arról ír, hogy Lázár keresztneve János és nem Mindenható, úgyhogy nem tehet meg mindent, illetve egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jobboldal nagy családjában egyesek U-szögekkel csúzlizzák testvéreiket (ez szintén Orbán jobbkezének szólt). A komolyan veendő főpolgármesteri mondat azonban inkább az, hogy egyeztetett Orbán Viktorral, aki megnyugtatta, minden rendben lesz. Így bőven belefér egy kis látszatpurparlé.

Egyébként a frissiben programot hirdető Falus Ferenc is Orbán Viktorra hivatkozik: Budapest első embereként mindent elkövet, hogy Orbán Viktor ne tudjon a Várba költözni. A metró a jelek szerint szimbolikus kampánytéma lett: a 3-as metró reparálását a baloldal közös jelöltje sem hagyja ki, majd ráemel: a 4-es metró vonalát a Bosnyák térig, illetve Budaörsig nyújtaná. (A metrók utasforgalmát pedig 10 ezer P+R parkolóhely kialakításával pörgetné fel.) A város további tehermentesítése érdekében új hidat húzna a Duna fölé, így biztosítva a körgyűrű maximális kihasználtságát. Annak érdekében, hogy a beruházások körül ne dühöngjön a megszokott sajtó- és politikai kavarodás, Falus áttetsző közbeszerzési rendszert ígér (például egy közbeszerzési portált is összehozna), illetve azt is, hogy száműzi a korrupciót Budapestről.

A főváros szociálpolitikáját is finomabbra hangolná a DK, az Együtt és az MSZP embere: egységes szabályok alapján olcsóbbá tenné a lakásbérlést (és megkönnyítené a kiadatlan önkormányzati otthonok bérbevételét), illetve újraélesztené a közüzemi díjhátralékosokat segítő Hálózat Alapítványt.

Továbbá a munkanélkülieket nem közmunkásnak szegődtetnék, hanem a város cégeinél biztosítanának nekik állást (persze ennek mikéntje erősen kérdéses, hiszen sok ezer emberről van szó).

A hajléktalanok kriminalizálásának és rendőri vegzálásának is véget vetne a baloldali politikus, inkább kapaszkodó programokat kínál a fedél nélkülieknek. A szigort inkább a kutyájuk piszkát a köztéren felejtő gazdikra tartogatná.

Tarlós István tegnap Falus programját finanszírozhatatlannak nevezte.

Nyilvános vitára hívta a Jobbik az összes, az őszi önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelöltet. Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje közölte, kihívásuk Tarlós Istvánnak (Fidesz–KDNP), Falus Ferencnek (Együtt-PM) és Csárdi Antalnak (LMP) szól, de további jelölteket is várnak, ha azoknak sikerül az induláshoz szükséges számú ajánlást összegyűjteniük hétfőig.
Falus Ferenc már tegnap jelezte: a maga részéről készen áll a vitára Tarlós Istvánnal, így elfogad bármilyen, erre irányuló javaslatot. Hangsúlyozta, Budapestnek változásra van szüksége, a Fidesz-uralmat meg kell törni, és a nagy nyilvánosság előtt lefolytatott viták segítik ezt a folyamatot. Mint mondta, bízik benne, hogy Tarlós István nem fog megfutamodni és „a kormánnyal folytatott műbalhék közepette” időt tud szakítani arra, hogy szembenézzen kihívóival.
(MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!