Virrasztással emlékeztek pénteken a kaliforniai lövöldözés áldozataira; a sebesültek ellátását önkéntes véradók is segítik. A Los Angelestől 65 kilométerre fekvő Thousand Oaksban 13 embert ölt meg egy fegyveres szerda éjszaka. A gyilkos indítéka még mindig ismeretlen. Az Egyesült Államokat sokkolta az újabb értelmetlen fegyveres támadás.

 

Thousand Oaks egyike volt a legbiztonságosabb kaliforniai városoknak. Egészen szerda éjjelig, amikor egy 28 éves volt tengerészgyalogos fegyverével bement a város egyik bárjába, ahova főként a helyi egyetemisták járnak szórakozni. Szó nélkül tüzet nyitott, és néhány perc leforgása alatt 12 embert lőtt agyon, köztük a település helyettes seriffjét, aki elsőként ért oda, hallva a lövöldözést. Több mint húszan megsebesültek. A támadó végül magát is lelőtte.

A támadó, Ian David Long motivációiról egyelőre nincs információ. Mind össze annyit tudni róla, hogy 2008 és 2013 között tengerészgyalogos volt, és korábban kisebb ügyek miatt már kihallgatták a rendőrök. Legutóbb áprilisban jártak nála, és úgy ítélték meg, hogy „kicsit irracionálisan viselkedik” – mondta a helyi seriff, hozzátéve, hogy ezért vizsgálatot javasoltak, de utána nem ítélték veszélyesnek a férfit.

A Los Angeles közelében fekvő város polgármestere sajtótájékoztatóján azt mondta: ilyen lövöldözés bárhol megtörténhet. És meg is történik. A nyilvános lövöldözéseket nyilvántartó massshootingtracker. org adatai szerint csak idén eddig 376 lövöldözés volt az Egyesült Államokban. 455-en meghaltak és több mint 1400-an megsebesültek ezekben a támadásokban.

Tavaly összesen 427 hasonló tömeges lövöldözés történt, köztük az eddigi legbrutálisabb, amikor a 64 éves Stephen Paddock október elsején 10 perc alatt 58 embert ölt meg és több mint ötszázat megsebesített Las Vegas-i hotelszobájának ablakából. A legsötétebb év 2016 volt: 477 támadásban több mint 600 ember vesztette életét. (Ráadásul a fenti lista csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor egy támadó 4  embernél többet gyilkolt vagy sebesített meg.)

Az elmúlt 15 évben több mint 1300 tömeges lövöldözést regisztráltak Amerikában, de ezeken kívül is nagyon magas a fegyverrel okozott halálesetek száma. Az Egyesült Államok egyike annak a hat országnak, ahol a legtöbben halnak meg lőfegyver miatt. A listán olyan országok szerepelnek, mint Brazília, Mexikó, Kolumbia, Venezuela és Guatemala.

FOTÓ: APU GOMEZ, AFP

 

2016-ban az Egyesült Államokban 100 ezer emberre 10,6 fegyver általi haláleset jutott. Ugyanez az adat Svájcban 2,8 volt, Kanadában 2,1, Ausztráliában 1, Németországban 0,9, az Egyesült Királyságban 0,3, Japánban 0,2.

 

Címkék: gyilkosság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!