Több jogosítványt adna a polgárőröknek és a halőröknek a belügyminiszter annál, mint hogy csak regisztrálják a bűncselekményt. Az önkormányzati védelmi feladatokat ellátó embereknek ugyanis nem tarthatják vissza például a tettest, amíg a rendőr megérkezik.

 
Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Pintér Sándor pénteken Balatonalmádiban, a XI. Ma­­gyar Jogászgyűlésen, Közbiztonság-bűnüldözés című előadásában arról is beszélt, hogy 2011-ben a százezer lakosra jutó, regisztrált bűncselekmények száma 4520 volt; a Belügyminisztérium a bűnüldöző szervek átalakítását a statisztikákra építi, még akkor is, ha azok kissé csalókák.

Az ország legrosszabb gazdasági helyzetben lévő megyéiben a legtöbb a bűnelkövető. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Pest megye kiemelkedő a regisztrált bűncselekmények száma alapján. A százezer lakosra jutó, személy elleni erőszakos bűncselekmények száma alapján viszont toronymagasan kiemelkedik Fejér megye, amire nem találják a magyarázatot – mondta. 1999 és 2011 között 250-ről 142-re csökkent a befejezett szándékos emberölések száma, ami nemcsak a rendőri munkának, hanem az orvosi segítségnyújtás fejlődésének is köszönhető. Csökkent továbbá a közterületi bűnözés „terjedelme”, és az esetek száma Pintér Sándor szerint a jövőben az egyre inkább kiépülő kamerarendszernek köszönhetően tovább mérséklődik. A rablások felderítési eredménye nő, bár ezek száma emelkedett 2006-hoz képest, ennek egyik oka, hogy gyakoribb a gyerekek körében a mobiltelefon-eltulajdonítás. A miniszter elmondta azt is, 1999 óta jelentősen csökkent – 11 ezerről alig 5 ezerre – a személygépkocsi-lopások száma, ami több tényező eredménye. Pintér Sándor szerint annak megítélése, javult-e a közbiztonság Magyarországon, ma politikai szimpátia kérdése is. A jelenlegi felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka szerint javult – mondta előadásában a belügyminiszter, hozzátéve: azért dolgoznak, hogy ez bekövetkezzen. A szubjektív biztonság jelentősen függ a személyes, családi érintettségtől. A kiscsoportok megkérdezése alapján a tapasztalat az, hogy az egyén biztonságban érzi magát, de a megyéjében már nem elégedett a biztonsággal, az országos helyzetet pedig nagyon sötéten látja – ismertette a belügyminiszter, hangsúlyozva: lényegesen javítja a biztonságérzetet a rendőri jelenlét, a hatóság reagálásának gyorsasága és az, milyen eredménnyel zárul az eljárás.

Címkék: kormány, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!