Rendkívüli csúcstalálkozó vasárnap - Legalább 40 ezer ember az új útvonalon - Merkel kezd visszakozni - Embertelenül bántak a cseh hatóságok a menekültekkel - Intézkedések Calais-ban a tél beállta előtt - 100 ezer menekültre számítanak Svédországban az idén.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a balkáni migrációban érintett országok vezetői vasárnap Brüsszelben. Az értekezletet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, és Orbán Viktor, valamint az osztrák, bolgár, horvát, macedón, német, görög, román, szerb és a szlovén miniszterelnökök vesznek majd részt rajta.

- Legalább 40 ezer migráns kelt át a horvát–szlovén határon az elmúlt egy hétben, mióta Magyarország lezárta a horvát határt. A szlovén menekülttáborokban hatalmas a zsúfoltság, a sentilji létesítményből több csoport is kitört, és elindultak Ausztria felé.

Angela Merkel német kancellár kezd visszakozni. Az Európai Néppárt madridi konferenciáján kijelentette: a gazdasági bevándorlókat visszafordíthatják. Orbán Viktor szenvedélyes beszédében kiállt korábbi álláspontja mellett: „a lakóhely szabad megválasztása nem alapvető jog”.

- Embertelenül bántak a cseh hatóságok a menekültekkel – állapította meg az ENSZ az emberi jogi főbiztosa, Zeid bin Ra’ad. A migránsokat akár 90 napig is fogva tartották, és a testnyílásaikat is megvizsgálták, hogy nem rejtettek-e el oda pénzt, amivel megtéríthetnék a szállás és étkezés költségeit.

Mindenkiről gondoskodni fognak még a tél beállta előtt a francia hatóságok a calais-i menekülttáborban – ígérte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Első körben a nőket és a gyerekeket viszik fedett helyre, a megtűrt tábor melletti egészségügyi központ kapacitásait bővítik 200-ról 400 főre, majd a férfiak számára állítanak fel fűthető sátrakat.

- 190 ezer menekült érkezhet idén Svédországba, majdnem kétszer annyi, mint korábban gondolták – jelentette be a Svéd Bevándorlási Ügynökség. Közülük 33 ezer kísérő nélküli gyerek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!