Ha röviden és megtévesztően akarnánk summázni az amerikai félidős választások végeredményét, azt kellene mondanunk: mindenki győzött.

 

Az összes résztvevő fél saját sikerét ünnepli, a republikánus Trump éppúgy, mint a Demokrata Párt – bár az előállt helyzetben az elnök elveszítette hatalma nagy részét, számára az „aranykor” véget ért.

Mielőtt a végeredményt elemeznénk, tisztázzuk az alapfogalmakat, ugyanis az amerikai választási rendszer kicsit sajátos, eltér a miénktől. Az Egyesült Államok kongresszusa két részből áll: a képviselőházból és a szenátusból. A törvények és nagy horderejű döntések úgy születnek, hogy a képviselőházban megalkotják, megszerkesztik őket, így születik egy javaslat, ezt a szenátusnak kell elfogadnia (vagy elutasítania). Ha elfogadja, az elnök is alá kell írja, és akkor érvénybe lép – azonban nem az elnök aláírása dönt el mindent, ha valamit nem ír alá sehogyan sem, akkor összeül újra mindkét ház, szavaznak, és nagy többség esetén az elnök nélkül is törvény lehet a javaslatból.

Felébredt Amerika

Ez egy igen okos rendszer, amit úgy találtak ki az alapító atyák (és utódaik), hogy igen nehéz lehessen vele visszaélni – gyakorlatilag csak akkor történhet ilyen, ha egyazon párt adja a képviselőház, a szenátus (vagyis együtt: a kongresszus) többségét és az elnököt is. Ez az amerikai megfelelője a magyar kétharmadnak, ez az a helyzet, amiben „semmi sem lehetetlen”. Csakhogy ilyen nagyon ritkán alakul ki természetes úton, hiszen az emberek sokfélék, a véleményük még inkább az, és Amerikában nem tréfálnak a törvényeikkel, betartják őket. Igen ám, de az elmúlt két, lázálomszerű évben mégis republikánus volt a kongresszusi többség is, az elnök is – és egymást érték a lehetetlenségek.

Nos: ennek mától vége van. Amerika felébredt rémálmaiból, kinyitotta a szemét és kezd nyújtózkodni.

A választások eredménye tiszta és világos. A képviselőházban az utolsó eredmények szerint behozhatatlan, 223- 199-es demokrata többség alakult ki. Ezzel szemben a 100 tagú szenátusban a republikánusok őrzik többségüket, éspedig a mostani adatok alapján 51:46 arányban, tehát ha valami csoda folytán még három helyhez jutnának most a demokraták, akkor sem kerülhetnének többségbe (Mississippi államban a helyi törvények miatt 50 százalék plusz egy szavazat kellett volna a voksolás érvényességéhez, ami nem volt meg, így ott újra ki kell írni a választást). Emellett 23 demokrata és 26 republikánus kormányzót választottak meg.

Békét akarnak

Mit jelent ez? Azt, hogy véget ért Trump elnök és a Republikánus Párt abszolút hatalma. Nem, nem buktak meg, erről szó sincs: ám most már nem tehetnek azt, amit akarnak. A republikánus túlhatalom ellen amúgy sem lett volna megoldás egy demokrata túlhatalom. Az Egyesült Államoknak éppúgy, mint az egész világnak, az az érdeke, hogy józan és mértékletes, bölcs és belátó, kiegyensúlyozott vezetése legyen, ami felöleli a politikai paletta mindkét oldalát.

Trump elnök – természetesen – hatalmas győzelemről beszél a Twitteren, még ha igen szűkszavúan is, de erőt kellett vegyen magán, és telefonon gratulálnia kellett Nancy Pelosinak, az új demokrata házelnöknek. Nancy Pelosi sodró erejű beszédben köszönte meg választóinak a győzelmet, de terveiről többet mond egy korábbi, a CBS-nek adott interjúja. Még a választási eredmények beérkezése előtt szögezte le, hogy „a választók békét akarnak”, és csakis akkor indítják meg a Donald Trump elmozdítására irányuló – a demokraták egy jelentős kisebbsége által követelt – eljárást (az impeachmentet), ha azt a Mueller-vizsgálat megállapításai indokolttá teszik, és a republikánus frakció is támogatja.

Béna kacsa lesz Trump

Trump elnök nagyobbat vesztett, mint amekkorát nyert – számára a tét dupla volt vagy semmi, vagy az abszolút hatalomra volt szüksége, teljes többségre minden téren és fórumon, vagy semmire, így aztán akárhogyan is megnyerte a szenátust, a képviselőház nélkül „béna kacsa” lesz, elveszíti azt a teljhatalmat, aminek gyakorlása politikájának lényege. Milyen világ jöhet ezután?

Kiegyensúlyozottabb, remélhetőleg nyugalmasabb, kiszámíthatóbb. Egy olyan amerikai kormányzat, amely meggondolja – és megvitatja! –, mit cselekszik, amely nem megy bele diplomáciai kalandokba feleslegesen, és amely tekintettel van a tetteinek következményeire is, kizárólag üdvös befolyást gyakorolhat az egész bolygó közviszonyaira.

A mostani választás nagy vesztesei pedig: az alt-right mozgalom és az álhírgyárak. Ezeknek működése és támogatása a trumpi egyeduralom nélkül elképzelhetetlen. A Trump-rezsim „aranykora” tehát véget ért. Eddig fake-ek voltak, most újra fékek lesznek. És ellensúlyok.

FOTÓ: JIM WATSON, AFP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!