Már az Orbán-kormány utáni időkre készülnek: a demokrácia és az alkotmányosság helyreállításának feladataira és módjára tesz ajánlatot a demokratikus ellenzéknek az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

Több mint negyvenezer leütésben és nyolc pontban foglalja össze az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) a jogállam helyreállításának elveit és módjait. A Népszabadság szombati számában is közölt, az intézet honlapján – www.ekint.org – is közétett írást öten készítették: Vissy Beatrix, Miklósi Zoltán, Somody Bernadette, Szabó Máté Dániel és Majtényi László, az Intézet vezetője. „A mi felfogásunk szerint az ország helyreállításának alapvető elemei a demokrácia és az alkotmányosság helyreállítása, ez a fő cél. Az előkérdés pedig a jobb- és a baloldalon szerveződő alkotmányos csoportok együttműködése” – nyilatkozta lapunknak Majtényi László. Az ajánlásnak szánt írás nyolc pontban tárgyalja az Orbán-kormány rombolását és azt, hogy hogyan kellene mindezt orvosolni. A vitaalapnak készült összegzést elküldték többek között az MSZP-nek, az LMP-nek, a DK-nak, a 4K!-nak, a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak, a Millának, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványnak, a Szabadság és Reform Intézetnek, valamint konzervatív honlapoknak és határon túli magyar politikai szervezeteknek is. „Ez nem lehet egy párt, de még egy politikai oldal programja sem, egymaga ezt nem tudja senki megoldani. Ez egy, az alkotmányhoz és a demokráciához hű jobb- és baloldal programja lehet, amelynek elemei mindenki számára ismertek lehetnek, de így összefoglalva még engem, az egyik szerzőt is mellbe vágott” – mondta Majtényi.

Az EKINT szerint a polgári szabadság tiszteletét, a parlamentarizmust és a közjogi rendszert helyre kell állítani, az önkényeskedést meg kell szüntetni. Garantálni kell a hatalmat ellenőrző és korlátozó intézmények függetlenségét, a politikai kinevezetteknek távozniuk kell a független intézmények éléről. Az alkotmánynak, a törvényeknek az alapjogokat kell védenie a politikai önkénnyel szemben. Úgy vélik, nem képes alkotmányként funkcionálni az az alkotmány, amely szabadon átírható. Az alkotmány stabilitását meg kell teremteni. Meg kell akadályozni, hogy a jövőben bármely kétharmados többséghez jutó politikai erő szétdúlja az alkotmányosságot. Közlik többek közt: helyre kell állítani a szabad és tisztességes politikai versenyt a választási szabályok, a választókerület-határok, a kampányszabályozás, a választójog és a médiaszabályozás felülvizsgálata során.

A héten eldől, hogy közösen ünnepli-e október 23-át a Milla és a Szolidaritás. „Alakul a program, folyamatosak az egyeztetések, akkor lesz közös tüntetés, ha a Szolidaritás nem »paktál le« az MSZP-vel és a DK-val. Arról nem tudok, hogy Bajnai Gordon a mi színpadunkon szerepelne” – mondta lapunknak Juhász Péter, a Milla egyik főszervezője. Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke azt mondta: az a legvalószínűbb jelenleg, hogy az Operaház elől átvonulnak majd a Milla rendezvényére. „Közös tüntetést szeretnénk, pártok és civil szervezetek is bejelentkeztek hozzánk, döntést jövő héten hozunk, addig folyamatosan tárgyalunk” – mondta az egyéves születésnapját szombaton ünneplő Szolidaritás vezetője.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!