Megszülettek az első ítéletek a szilveszteri németországi, kölni zaklatások ügyében. Egy 21 éves iraki és egy 26 éves algériai férfit egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság szexuális zaklatás, illetve szexuális kényszerítés miatt.

Az ünnep után 1200 feljelentés érkezett a kölni rendőrséghez, ebből legalább 500 szexuális jellegű bűncselekményre vonatkozott.

Az eddigi hatályos német jogszabályok szerint a szilveszteri támadások jó része, melynek során „csak” tapogatták a nőket, nem minősült bűncselekménynek, így csak akkor lehetett eljárást indítani, ha közben meg is lopták az áldozatokat. A nagy felháborodást keltő kölni események után a Bundestag módosította a vonatkozó törvényt. A csütörtökön elfogadott jogszabállyal kibővítették a szexuális erőszak fogalmát, így ezentúl minden annak minősül, amiről a nő egyértelműen kinyilvánítja, hogy nem akarja.

Emellett ezentúl könnyebben lehet kiutasítani az országból azokat a menekülteket, akik szexuális erőszakot követnek el. A most elítélt férfiakat egyébként azért lehetett felelősségre vonni, mert erőszakot, illetve fenyegetést alkalmazva értek a nőkhöz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!