Szerdától a magyar betegek minden egészségügyi adata egy központi elektronikus nyilvántartásba kerül, jön az e-recept és az e-beutaló is. Mindez kisebb fennakadást hozhat a háziorvosi rendelőkben.

 
Illusztráció - AFP/AUBERT/BSIP

Egyes háziorvosi rendelőkben átmenetileg megnőhet a várakozási idő a hét második felétől, november 1-jén élesedik ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), a betegek összes egészségügyi adatát tartalmazó rendszer, amelynek gördülékeny használata – dr. Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt egészségügyi szakpolitikusa szerint – az orvos felkészültségétől, rendelőjének informatikai felszereltségétől függ leginkább.

„Hozzám délután jönnek telepíteni a programot” – mondja pénteken egy belvárosi háziorvos, aki szerint az ingyenes állami fejtágító nagyon felszínes tájékoztatást adott a rendszer használatáról. Ő igénybe vett egy fizetős informatikai képzést is, amely felvértezte azzal a tudással, ami szerinte szükséges az EESZT kezeléséhez, de még így is aggódik az átállás miatt. Ez utóbbi okozhat leginkább fennakadást – véli Komáromi Zoltán: „Az egyes orvosok izgalma az újjal kapcsolatban megnehezítheti az indulást.” Az orvos szerint egy általánosabb probléma is lecsapódik ebben a helyzetben: 1992–93, a praxisok magánosítása óta a háziorvosok kezét elengedte a rendszer, nincs semmilyen minőség-ellenőrzés, felügyelet, most is maguknak kellett intézni a program telepítését, sokan az utolsó percig várnak vele.

Az EESZT létrejöttét az általunk megkeresett háziorvosok üdvözlik, de van, aki szerint nem volt megfelelően előkészítve. Az elektronikai nyilvántartás lényege, hogy egy információs „felhőben” minden háziorvos, szakrendelő, kórház és patika (egy év múlva pedig a fogorvosok, magánorvosok, magánintézmények és az Országos Mentőszolgálat is – utóbbi már mostantól látni fogja a rendszert, csak nem tölthet fel információkat) hozzáfér a beteg adataihoz, az úgynevezett e-profiljához: zárójelentéseihez, beutalóihoz, felírt és kiváltott gyógyszereinek listájához.

Novembertől az orvosok már e-beutalót írnak, de a beteg kérheti a papíralapú változatot is. A szintén mostantól érvényes e-receptek mellé a jövő év végéig még a hagyományos receptet is oda kell adni a pácienseknek.
 

Az eddiginél szükségesebbé válik az ügyfélkapus hozzáférés, amellyel jelenleg még csak 2,5 millió ember rendelkezik és a kormányablakoknál igényelhető. Az EESZT ugyanis az ügyfélkapun válik láthatóvá a betegek számára. Az új nyilvántartás számos szenzitív adatot kezel, a beteg pedig – még ha nem is tájékoztatják ezen jogáról – korlátozhatja a hozzáférést egészségügyi adataihoz, beállíthatja, ki férhet hozzá az információkhoz. Minderről tájékoztatást az Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő által létrehozott tisztessegesadatkezeles.hu oldalon kaphatnak. A beállításokhoz szükség van az ügyfélkapus elérésre.

Címkék: egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!