Az RTL Klub a mai napig nem kapott választ az Országgyűlés elnökétől arra a kérdésre, miért tiltotta ki munkatársait a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból. A csatorna hírigazgatója érthetetlennek nevezi az Országgyűlés elnökének döntését, és sajnálja, hogy az újságírószakma nem ismerte fel: ez az ügy nem az RTL Klubról szól.

 
Ki legyen a következő?

Kövér László múlt csütörtökön azért tiltotta ki az RTL-t a Parlamentből, mert szeretett volna tudósítani Orbán Viktor és a NATO-főtitkár sajtónyilatkozatáról, ezt azonban csak az állami tévének engedték meg. A stábot a parlamenti őrség vezette ki az épületből. A kitiltás mindaddig tart, ameddig az RTL garanciát nem vállal, hogy hasonló incidens a jövőben nem fordul elő – jelentette ki a házelnök.

„Ez az egész ügy ezer sebből vérzik – mondja Kotroczó Róbert hírigazgató a VH-nak. – Tényleg a Miniszterelnöki Hivatal és az Országgyűlés sajtóosztálya dönti el, hogy kit tekint sajtónak és azok milyen rendezvényen mit kérdezhetnek? A házelnök úr persze dönthet úgy, hogy valaki olyan botrányosan viselkedik, hogy kitiltja az épületből, de a kitiltást mint szankciót nem sorolja fel a házszabály. Különösen egy egész szerkesztőség csoportos kitiltását. Másrészt Kövér László leveléből nem derül ki, meddig nem végezhetjük a munkánkat.”

A szakma egyik frissen alakult önszabályozó testülete, a Főszerkesztők Fóruma szerint is újra kellene tárgyalni az újságírók parlamenti munkájának szabályait, de az érintettek részvételével. Úgy tűnik, ezzel a szervezet tagjainak többsége egyetért. Köztük olyanok is, akik a kormányzattal finoman szólva is baráti viszonyban vannak.

Az RTL Klub hírigazgatója egyébként éppen a szakmai szolidaritást hiányolja. „Ez a dolog nem az RTL Klubról szól, hanem az egész szakmáról. Ez nem az én személyes harcom. Ez bármelyikünkről szólhat. Normálisan bárhol a világban, ha ilyesmi történik, másnap senki nem megy el a kormányszóvivői tájékoztatóra.”

A politika egyelőre – úgy tűnik – egységesebb a kérdésben, mint maga az újságírószakma. A kitiltást minden ellenzéki párt elítélte, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pedig bejelentette: feljelentést tesz, mert szerintük Kövér László hivatali visszaélést követett el.

A szakmai szolidaritás egyelőre kimerült néhány újságcikkben, és abban, hogy több szerkesztőség megfontolja: elmenjen-e a kormánypártok év végi sajtófogadásaira. Miközben voltaképpen arról van szó, hogy azok, akik a kitiltást elrendelték, rájöttek, van egy módszer, amellyel bárkit eltávolíthatnak néhány hétre a kormányzati vezetők közeléből, aki kényelmetlen kérdéseket tehet fel. Felírták egy cetlire, ez egy jó metódus, bevált.

Egyelőre mindenképpen.

Az RTL Klub elleni többfrontos harc másik terepe a TV2 újraépítése. A legfrissebb hír, hogy decembertől az IKO Productions gyártja az Édes élet című műsort. Az IKO Rákosi Tamás tulajdona, aki Dirk Gerkens egykori vezérigazgató mellett egy évtizeden keresztül volt az RTL Klub legfontosabb műsorbeszállítója. Rákosi, az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, a magyar RTL egyik alapítója és résztulajdonosa volt. A csatorna köré épült kábelhálózat létrehozása is az ő nevéhez fűződik. 2012-ben adta el a tulajdonrészét a csatornának.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!