Visszavonták a szmogriadót a fővárosban péntek reggel, újra mindenki autóba ülhetett, de maradt a tájékoztatási fokozat. A héten sötétbordóba borult az ország nagy része: ritkán tapasztalt légyszennyezettség volt négy napon keresztül. Pénteken Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden még a riasztási fokozat volt érvényben, de a hétvégén várhatóan ezekben a városokban is tájékoztatási fokozatra mérséklik a készültséget.

 
Illusztráció - Mohai Balázs, MTI

A szmogriadó miatt Budapesten péntek reggelig nem közlekedhettek a 0 és 4 közötti környezetvédelmi besorolású, az általában 15 évnél idősebb autók. Ez országosan több mint 1,2 millió járművet érintett, a fővárosban üzemben tartottak közül pedig 170 ezret. Szegeden kedd és péntek között ingyenes volt a tömegközlekedés, másnap pedig Budapesten is megszavazta a közgyűlés, hogy aki nem használhatja autóját, az ingyen (a forgalmi engedély felmutatásával) használhassa a BKK, a Volán és a HÉV járatait – amíg tart a szmogriadó.

A hvg.hu próbálta megtudni a rendőrségtől, hogy hány autóst bírságoltak meg, a válasz szerint a rendőrségnek nincs ilyen jellegű statisztikai adatgyűjtése.

A 444.hu írt viszont egy édesapáról, akit 15 ezer forintra büntettek, mert rossz környezetvédelmi besorolású autóval vitte kemoterápiás kezelésre a kislányát. Később viszont jelentkeztek mentős sofőrök, akik jelezték, összedobják a bírságot.

A hazai halálesetek egynegyede tudható be a szennyezett levegőnek.

A szmog sokféle eredetű, nedves, párás környezetben jobban tapad, fizikailag károsabb, mint a dohányfüst, ráadásul a szmoghoz – mivel más az összetétele – nem lehet úgy hozzászokni, mint a szintén káros cigarettafüsthöz.
 

A szmogkérdésről tartottak országgyűlési bizottsági ülést pénteken, amelyen a Fővárosi Önkormányzat képviselői és a Levegő Munkacsoport tagjai is részt vettek. A szervezet egy 12 pontos, rövid távú javaslat- és intézkedéscsomaggal érkezett. Ez tartalmazza például, hogy a jelenlegi köbméterenkénti 100 helyett a szállópor (PM10) esetén 80 mikrogramm legyen az a határérték, amelynél riasztást kell kiadni, a tájékoztatási fokozatot pedig azonnal rendeljék el, amint az egészségügyi határértéket átlépi a levegő szennyezettsége. Szmogriadó esetén a motorkerékpárok, a segédmotorok és a munkagépek közlekedését korlátozni kellene, az Euró 5-nél rosszabb buszokat pedig le kellene cserélni. Hárommilliárd forintra lenne szükség egy lakossági, átfogó felvilágosító kampányhoz és egységes jogi eljárásrendet kellene létrehozni az illegális szemétégetéssel kapcsolatban. A dugódíjat pedig úgy állapítanák meg, hogy az leginkább a legszennyezőbb járműveket tiltsa ki a zöldzónákból.


821 millió
forintot fordítanak kutatásra
a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei. Elemzik majd a szálló por és az egészségügyi szempontból sokkal veszélyesebb, 2,5 mikrométernél kisebb részecskék összetételét.


Érkeznek a pluszok
Változóan borús, ködös, napos idő lesz egész hétvégén, keleten-északkeleten maradnak a súlyos mínuszok, máshol a reggeli hőmérséklet mínusz 10, napközben mínusz 2 fokig emelkedik. Jövő héten sem várható számottevő csapadék, de ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Megélénkül a szél, de marad a borús, párás idő, ugyanakkor kissé enyhül a fagy: reggelente mínusz 7, délutánonként 0–1 fok várható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!