Senki sem születik szülőnek – számos helyzettel képtelenek vagyunk megbirkózni.
- Jó lenne egy enciklopédiát felütni a megfelelő címszónál, ha elakadunk.
- Regős Judit gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza alapítója pont ilyen „alapműben”.
foglalta össze a tapasztalatait

 
 

„Félelmetes, hogy mennyire nem készítenek fel bennünket a szülői szerepre. Pedig akár iskolában is lehetne tanítani legalább az alapokat. A szerves kémiától kezdve mindenféle remek dolgot tanulunk, aztán sosem lesz rá szükségünk. A gyermeknevelés viszont nincs a tananyagban” – állapítja meg Lackfi János költő, mintegy össze is foglalva, miért lehet szüksége bármelyik leendő vagy már gyakorló szülőnek Regős Judit Nem születtél anyának! című könyvére, amelynek minden sorából árad, hogy a szerzője szeretettel és segítő szándékkal írta mindazoknak, akik legalább maguknak be merik vallani, hogy időnként esetleg nem tökéletesen oldják meg a családi élet során előálló helyzeteket.

Regős Judit könyve azoknak nyújt segítséget, akik kérdeznének, de nincs kitől. A kötet hét fejezete a családi élet leghétköznapibb eseteit dolgozza fel, azokat a szituációkat, amelyekre a családi idillről szóló mesék még véletlenül sem térnek ki. Idilli körülmények között nincs válás, nincs nevelőapuka, nincs szoptatási kudarc, ahogy nincsen depresszió és karrier miatti bűntudat se. Ilyenek csak a való világban vannak, ahol a viszonyok keszekuszák és a szülő sem szent, hanem ember. És Regős Judit pontosan ezekre a nagyon valóságos élethelyzetekre kínál megoldásokat mély empátiával, anélkül, hogy közben az esendő, tanácstalan, sokszor rossz döntést hozó szülők felett ítélkezne.

Talán éppen az a könyv legnagyobb erénye, hogy a hatalmas tapasztalat birtokában sem akar ítélkezni. A szerző abból indul ki, hogy mindenki a saját felfogása szerint próbál megbirkózni a problémáival, a „tuti módszert” pedig senki sem tudja. Már csak azért sem, mert a legtöbb esetben nincs is tuti módszer. Az útkeresés közben azonban nagy könnyebbséget jelent, ha megkérdezhetünk valakit, aki nem csak konkrét tanácsokkal lát el minket, de megértést mutat a gondjaink iránt.

Felmerült benned, hogy túl korán jött össze a tesó? Esetleg nem vagy jóban az anyósoddal, pedig tudod magadban, hogy tisztelned kéne, mégiscsak ő a társad anyja? Vagy hezitálsz, hogy külön altassátok a babátokat vagy együtt aludjatok vele? – íme, három abból a számtalan kérdésből, amire választ kaphat az olvasó.

„Felhasználóbarát könyvet szerettem volna írni, amely rövid szócikkekre épül. A felvetett problémákat, élethelyzeteket babanetes hozzászólásokkal illusztráltuk a könyv szerkesztőjével, Módra Ildikóval. A könyv nyelvezete ezért gyakran olyan, amilyet a közbeszédben használunk, időnként »pocaklakózunk«, »manócskázunk « is, mert közel szeretném hozni a mondandót a hús-vér anyákhoz, akik gyakran hívják így a magzatukat, gyereküket” – mondja Regős Judit, hozzátéve, hogy nem akart egy huszonhatodik megmondó könyvet írni.

A húszévnyi tanácsadói munka és az őszinteség hitelessé teszi a szerző meglátásait a kínos, kényelmetlen vagy egyenesen fájdalmas témákban is. Ahogy a fejezet címe megállapítja: amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy azokat elterveztük.

A kötet megjelenését gondozó Tea Kiadónál ismerték Regős Judit szakmai előéletét. A blogját rendszeresen követték, így a kiadó talált rá a szerzőre és nem fordítva. A kihívás nagy volt: szakmailag megalapozottan, ugyanakkor érthetően, egyszerűen írni a legnehezebb feladatok egyike. Az egyszerűsítés már a címben is megjelenik: „Nem születtél anyának!” Judit szerint hozzá lehetne tenni, hogy „se apának”, „se nagyszülőnek”, „se sógornak”, de a tömörség kedvéért ennél a változatnál maradtak. A kötet időrendi logikát követ, onnan indulunk, amikor a család még nem jött létre. Ez a szakasz nemcsak azokat a kérdéseket járja körül, hogy miért is akarunk gyereket, mikor van itt a gyerekvállalás ideje, mit hozunk magunkkal a múltunkból, hanem azt is, hogy mi történik, ha a gyerek „becsúszott” vagy az anya egyedülálló. A fejezetek aztán enciklopédikusan követik egymást, a teherbeeséstől a szülésen át végig „a gyereknevelés rögös útján”. Eközben a könyv kitér a szexuális zavarokra, a mozaikcsaládokra, de még a másság kérdésére is. Ahogy ezeket az eseteket végigveszi, a szerző sosem kizárólag a nőkhöz szól, minden fejezet bemutatja a férfiak nézőpontját is.

„Kicsit feloldozásnak is írtam ezt a könyvet. A sokunkban meglévő lelkiismeret-furdalás alól. Megszületik a gyerekünk, rengeteg elvárás nehezedik ránk, amelyek között időnként nem találjuk se magunkat, se a párunkat. Azt szerettem volna, hogy aki a könyvet a kezébe veszi, akkor is kapjon valamit, ha csak egy kis ideje van” – fogalmaz Regős Judit. Ez a valami nem is kevés: a gyakorlatias válaszok mellett az olvasó megkapja az „ezek szerint nem csak velem fordul elő ilyen” megnyugtató érzését.

Regős Judit szülő- és gyereknevelési tanácsadó, szociálpolitikus, az idén tízéves Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója. Tanácsadói munkája során ezrek fordultak hozzá, anyukák, apukák, nagyszülők különböző krízishelyzetekkel. Ő maga négy gyermeket nevel, ötödik gyermekének a Szülők Házát szokta nevezni, amelyet azért hozott létre, mert „nagyon hiányzik a gyakorló szülők életéből egy olyan hely, ahol nyugodt, szeretetteljes, bizalmi légkörben oszthatják meg az őket foglalkoztató örömöket, problémákat a hasonló cipőben járó társaikkal, és szükség esetén szakmai segítséget is kaphatnak”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!