Példátlan módon már fideszes polgármesterek is kritizálták a kormány politikáját a Bálványosi Szabadegyetemen. Mióta 2014 óta senki nem lehet egyszerre polgármester és képviselő, városvezetők kiszorultak a parlamentből, így gyakorlatilag elvesztették lobbierejüket: nincs hatásuk a minisztériumi döntéshozatalra.

 
Gémesi György - Fotó: Kállai Márton

 Tusványoson a XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter arról beszélt: a kormány nem az önkormányzatok fejlesztésén, hanem a leépítésén munkálkodik.

A beszámolók szerint egyetértett vele Karsay Ferenc budafoki városvezető is. „Annak vagyunk tanúi, hogy a kormány felszámolja az önkormányzatiságot.

A folyamat első üteme 2012-ben ment végbe: az iskolák és az egészségügyi intézmények többségét államosították, járásokat alakítottak ki, illetve a 2000 fő alatti települések hivatalait összevonták, létszámukat lecsökkentették. Jövő januártól pedig a maradék 2800 iskolát is elveszik az önkormányzatoktól, holott eddig is a KLIK működésével volt a gond, nem a városok üzemeltetői tevékenységével” – mondta el lapunknak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

Tervezik, hogy a jövőben a kincstár vezeti majd az önkormányzatok számláit, ami egyrészt költségesebb megoldás, másrészt arra is lehetőséget ad, hogy a településeknek pályázatot kelljen benyújtaniuk azért, hogy a saját pénzükhez jussanak. Jó példa erre a hulladékgazdálkodásban kialakult helyzet, ahol a szolgáltatók nem jutnak a pénzükhöz, hiába végezték el a munkát.

„Ez olyan, mintha valakinek pályáznia kellene a főnökénél, hogy megkapja a havi fizetését” – mondja a polgármester. Ezek az intézkedések a gödöllői városvezető szerint mind abba az irányba mutatnak, hogy az önkormányzatokat teljes gyámság alá helyezik.

A folyamat betetőzése Gémesi György szerint az lehet, hogy ha 2018-ban a Fidesz ismét kétharmaddal nyer, 2019-ben a 2000 fő alatti településeken egyszerűen nem tart önkormányzati választásokat, hanem körzetesíti és közös vezetés alá rendeli őket. „Ennek a tervnek bizonyos részletei kiszivárogtak a háttérbeszélgetésekről, de írásos anyagot erről még nem láttunk. A tervvel az a fő gond, hogy a kistelepüléseknek szüksége van vezetőre, mert vannak olyan feladatok, amiket csak helyben lehet a leghatékonyabban és a legköltségkímélőbben megoldani. Ezt teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a kormányzat, mert zavarja őket, hogy létezik egy másik, autonóm erőtér, amibe kevésbé tudnak beleszólni” – mondja. A tervet a MÖSZ elnöke szerint azzal indokolják majd, hogy a települések nem képesek a feladatukat ellátni, holott a kormány pénzügyi kivéreztetése miatt küzdenek a túlélésért.

A polgármestereknek addig kellett volna tenniük valamit a folyamatok ellen, amíg nyolcvanan bent ültek a Parlamentben – véli Gémesi György. „Üdítő, hogy vannak fideszes polgármesterek, akik végre megszólalnak, de nélkülük az előző ciklusban nem lehetett volna meghozni azokat a törvényeket, amelyek előkészítették, elindították ezt a folyamatot.” A MÖSZ-elnök arra készül: a törvényes keretek között mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák az önkormányzatiság felszámolását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!