Tegnap volt 70 éve, hogy 200 ezer magyar zsidónak sárga Dávid-csillaggal megbélyegzett házakba kellett költöznie Budapesten.

 
Csillagos ház emléktábla

Városszerte 1600 ilyen épület volt, ezekre emlékeztek szombaton a Csillagos Házak nevű program keretében, sétákkal, beszélgetésekkel, felolvasásokkal, koncertekkel, emléktábla-avatásokkal. Illetve filmvetítésekkel is, ugyanis például a Cirko-Gejzír mozi is ilyen csillagos ház volt 1944-ben. A közösségi kezdeményezés a Közép-európai Egyetem OSA Archívumának ötlete volt, amelyet a holokauszt-emlékév keretében indítottak el még januárban.

A szervezésben önkéntesek segítettek, s a kezdeményezéshez csatlakozott számos múzeum, kulturális intézet, színházi társulat, színész, közéleti személyiség. Az egykori csillagos házak nagy része ma is lakóház. Közülük több mint száz vett részt a Csillagos Házak projektben. Így voltak programok az I., a II. és a III. kerületben, valamint az V.-től a XIV. kerület mindegyikében.

A helyi közösségek, a lakók találták ki a tegnapi megemlékezések formáit. A cél mindenhol ugyanaz volt: emlékezni, szembenézni, s így életben tartani az egykori történeteket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!