Robert Fico leendő szlovák kormányfő szerint meg kell változtatni az állampolgárságról szóló szlovák törvényt, mert nem szabad, hogy a más országok állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat.

Ezért bekerülne a törvénybe, hogy nem veszítik el szlovák állampolgárságukat azok, akik lakhellyel rendelkeznek abban az országban, ahol állampolgárságot szereztek. Ez jelenthet valamifajta enyhítést az érvényben lévő előíráshoz képest, de nem érintené azokat a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat, akik éppen annak köszönhetően jutottak magyar állampolgársághoz, hogy a magyar törvény nem köti magyarországi lakhelyhez az állampolgárság megszerzését. Éppen Fico előző miniszterelnöksége idején módosult úgy a szlovák törvény, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi más ország állampolgárságát. Eddig 13 szlovákiai magyarral történt ez meg. Fico szerint viszonylag hamar, már áprilisban, a V4-es kormányfői csúcson találkozhat Orbán Viktorral.

A szomszédság okán és amiatt, hogy Szlovákiában nagy arányban magyar kisebbség él, szükségesnek tartja a találkozót.

„Remélem, hogy Orbán úrral normális kommunikációs módot találunk, noha más világlátása van, mint nekem. Partnerként fogunk tárgyalni” – jelentette ki Fico az Új Szónak.

Címkék: kormány, Orbán Viktor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!