Rájár a rúd mostanság a fideszes politikusokra. Ittasan okozott közlekedési balesetet Tilki Attila, aki az M30-as autópályán a szalagkorlátnak ütközött, de nem sérült meg senki. A politikus maga értesítette a rendőrséget, és mentelmi jogáról lemondva vállalta az alkoholszonda megfújását és a vérvételt, viszont arról ő és pártja is mélyen hallgat, hogy ettől vajon nem vált-e alkalmatlanná a képviselőségre.

 
Kövér László Dubajban tanulmányozta a halal vágást is

Úgysem valami magas a mérce: Braun Márton, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizott­sá­gának tagja például azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy „nem ismeri az EU-bizottságok működését, így nem tudja, elvárható módon viselkedett-e Andor László” uniós biztos, a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella pedig azt kérte számon Andoron, hogy miért nem sértette meg az uniós szerződést azzal, hogy megvédi Magyarországot az EU-s büntetéstől – nem mintha erre lehetősége lett volna. Gál Kinga fideszes EP-képviselő azért háborodott fel a demokráciát féltő uniós elmarasztalásokon, mert a „vagdalkozó” határozat nem elégszik meg az uniós jogszabályok betűjének az elfogadásával, hanem azok szellemét kéri számon. Kósa Lajos a Magyar Narancsban leplezte le magát: arra a felvetésre, hogy a hiteleket jórészt uniós támogatású fejlesztések önrészéhez vették fel, a debreceni polgármester azt válaszolta: ez számviteli bűvészkedés, a fejlesztésre szánt pénzeket működésre kellett költeni.

A házelnök szerint az államfői poszton sem indokolt az átlagosnál magasabb elvárás. A plágium­gyanútól „függetlenül Schmitt Páltól nem lehet elvenni mindazokat az érdemeket, amelyeket az életpályája során akár a sportban, akár korábban a közéletben, akár az elmúlt másfél-két esztendőben szerzett. Az is nyilvánvaló, hogy legyen bármilyen kimenetele ennek az ügynek, az nem Schmitt Pálról szól, még csak véletlenül sem szól Schmitt Pál tudományos teljesítményéről, az ennek a kormányzó erőnek a lejáratására irányuló szándékról szól” – fogalmazott Kövér László az MTI-nek. A Köztársasági Elnöki Hivatal azonban ügyesen elejét vette a lejáratódásnak: a botrány kirobbanása óta Schmitt nem vállal olyan nyilvános szerepléseket, amelyeken bárki a közelébe kerülhet, vagy újságírók tehetnek fel neki kérdéseket – írta a Blikk.

A politikai célú lejáratási szándék másokra is kiterjedt: Murok Ferenc fideszes önkormányzati képviselő ittasan a sarkadi Tescóból vitt magával egy árazógépet, de mivel később visszaadta, az ügyészség megszüntette ellene az eljárást. Murok tízperces videonyilatkozatában elmondta: szerinte a rosszul elsült tréfából ellenfelei csináltak országos ügyet, akik visszavágtak nekik, mert a közpénzek szigorú őreként lépett fel ellenük – írta az [origo]. A Népszabadság a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár lejáratásával próbálkozott: azt írták, hogy Czomba Sándor nyíregyházi lakásában albérlő lakik, de a politikus az ebből származó pluszjövedelmet nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Az államtitkár nem kommentálta az ügyet, később egy közleményben azt írta: figyelmetlen volt, és az albérletet beírja vagyonnyilatkozatába, az abból származó jövedelmet pedig az adóbevallásába. A lap ezután sem adta fel: arról írt, hogy garázdaság megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a Fidesz sümegi elnöke, a Veszprém megyei közgyűlés tagja, Végh László ellen; a rongálás ügyében elrendelt nyomozást viszont megszüntette a rendőrség. A helyi potentát tavaly október 23-án éjszaka kirúgta az aznap ünnepélyesen átadott Fő utca három szegélyzáró oszlopát is. Mindez semmi az átlátszó.hu-portál lejárató cikkéhez képest. Azt írták, Budai Gyula korábban azt állította, hogy „közel 1000 milliárd forint az az állami teher, amit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel (BA) kötött szerződés tartalmaz, ha a Malév felszámolásba kerül". Ennek alátámasztásául felolvasott a szerződésből, de a sajtónak nem akarta kiadni a közérdekű iratot. Pénteken viszont a vagyonkezelő nyilvánosságra hozta a BA privatizációjával összefüggő szerződéseket, így kiderült: az idézet nem a Malév, hanem a BA felszámolásáról rendelkezik.

Nem csak személyeket érintettek az aljas lejáratási szándékok, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sikeresen elhárította a romagyilkosságokról szóló film miatt a hazánkat fenyegető téves értelmezéseket (a tárca kommentárja: „megértjük azok csalódottságát, akik azt várták, hogy a Fliegauf Bence filmje kapcsán újra lerasszistázzák majd Magyar­országot”), és tíz évre titkosíttatta a kormánnyal a járási rendszer kialakításának koncepciójához készült részletes kutatásokat, illetve háttértanulmányokat. A Nolblog.hu azt írta: megbízható források szerint az anyag több megállapítása ellentétes a kormány álláspontjával, és ha ez nyilvánosságra kerülne, az jelentősen „bezavarna” a kormányzati kommunikációba. Mással is jól elejét vették a lejáratási szándékoknak: a Polgári törvénykönyv tervezetének elfogadásával jövőre megszűnik az üzleti titok megismerését, a közpénzek átláthatóságát lehetővé tevő úgynevezett üvegzsebtörvény – hívta fel a figyelmet Schiffer András (LMP).

A már idézett Kövér László mellesleg a héten Dubajban építette Magyarország pozícióit, kifejezve azon óhaját, hogy közelebbről tanulmányozza az iszlám szokásoknak megfelelő halal húsvágás módszerét, szerinte akár a húskivitellel is növelhetjük az arab országba irányuló exportunkat, amelyet közvetlen repülőjárattal is fellendíthetnénk. A halal vágás egyébként európai mércével rendkívül ke­­gyetlen: az állatot kivéreztetik, és az iszlám előírások miatt kizárt a kábítás is.

Utóbbi miatt nem is va­­lószínű a magyar siker.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!