Személyes adatainkra fáj a Miniszterelnökség foga. Újra levelet ír nekünk a miniszterelnök – legalábbis erre enged következtetni egy pénteken benyújtott fideszes törvényjavaslat.

Törvény tenné lehetővé, hogy a Miniszterelnökség a nyilvántartásokból név- és lakcímadatokat kérhessen annak érdekében, hogy „a polgárok tájékoztatást kapjanak az őket személyesen is érintő kormányzati intézkedésekről, és amennyiben ki kívánják fejteni személyes véleményüket, álláspontjukat, azt továbbíthassák a kormányzat számára”. A fideszes Koszorús László indítványa szerint az adatkérésnél kiválasztási szempont lehetne az emberek neme, születési helye és ideje, lakcíme, családi állapota, házasságkötése vagy bejegyzett élettársi kapcsolatának helyszíne.

– Ez egy beismerő vallomás – ez Jóri András volt adatvédelmi biztos véleménye. Ismert, hogy Jóri elmozdításának ügye mára az EU és a magyar kormány közötti vitás ügyek egyike. Az adatvédelmi biztos eltávolításának előzménye az volt, hogy Jóri kifogásolta a 2011-es Szociális Konzultáció kérdőívét. Jóri szerint a kérdőívekre olyan vonalkódokat nyomtattak, amely alapján összekapcsolhatóvá váltak az állampolgárok személyes adatai és az általuk kifejtett vélemények. – Jóri András az állását félti – mondta erre akkor Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, és azt állította, hogy a konzultáció ügyében egyeztettek az adatvédelmi biztossal. Ezt azonban Jóri határozottan cáfolta.

– A Fidesz most elismeri, hogy aggályaim jogosak voltak, azaz olyan garanciák hiányoztak az akkori törvényből, amelyek nélkül sérült az anonimitás elve – reagált lapunknak a pénteki javaslatra Jóri András. A szakember szerint az új javaslat is felvet alkotmányos aggályokat, mert „nem egészséges”, ha az állam adatbázisokat politikai célokra használhat.

Címkék: Fidesz, jog

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!