Újabb Fidesz-közeli vállalkozóknak juttatott állami földekkel kapcsolatos botrányokkal telt a hét. Ángyán József, az oligarchák miatt lemondott vidékfejlesztési (VM) államtitkár a kielegyenafold.hu portálon közölt írása szerint a kormány kedvezményes földbérletek odaítélésével hűbérbirtokrendszert épít.

 
Németh András Péter felvétele

A döntéseket politikai szempontok motiválják, és a döntéshozók gyakran a saját maguk által fölállított szabályokat is megszegik. „A pályáztatás bevezetett rendszere elfogadhatatlan, védhetetlen, az általunk hirdetett birtokpolitikai elvekkel teljességgel ellentétes. A helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak, illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket vállaló fiatal pároknak a Fejér megyei eredmények tanúsága szerint esélyt sem ad a rendszer a földhöz jutásra” – írta Ángyán. Állításait alátámasztja az origo.hu cikke: 8 nagyobb, nem is feltétlenül helyi érdekcsoport söpörte be a Fejér megyében meghirdetett 5 ezer hektárnyi állami földek 87 százalékát, míg a többi 21 indulónak csak 630 hektár jutott. A nagyot kaszálók közül több szorosan kötődik a Fideszhez; és többen a pályázati kiírás feltételeit megszegve szereztek földeket, ráadásul úgy, hogy valószínűleg előre felosztották egymás között, hogy ki mire pályázik. Az Orbán Viktorral szoros viszonyt ápoló felcsúti polgármester az összes terület negyedét(!) megszerezte érdekeltségein keresztül, vagyis még papíron sem tartották be az 1200 hektáros limitet (a család időközben ráadásul újabb 100 hektárt is elnyert). A felcsúti Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai 320 hektárt szereztek meg, míg 285 hektárt Kiss Árpád, aki Farkas Imrének, a VM földügyekért felelős államtitkárának a szomszédja Kápolnásnyéken, és az sem probléma, hogy nincsenek földművelésre alkalmas eszközei, hanem egy agárdi vállalkozóval művelteti meg az elnyert területeket – miközben a kiírás szerint tilos a földek továbbadása haszonbérletre. 115 hektárral a legnagyobb 8 Fejér megyei földnyertes közé tartozik még az abai Nagy Péter, aki a pályázatokat kiíró földalap vagyongazdálkodásért felelős elnökhelyettesének, Nagy Jánosnak az unokaöccse. A kiosztható földek 37 százalékát, 1830 hektárt amúgy a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. vezetői­ből álló csoport szerezte meg. Eközben a VM államtitkára, Németh Zsolt arról beszélt: a vidékfejlesztési stratégia hangsúlyos eleme, hogy a helyi gazdaságra, a kistermelőkre, őstermelőkre a kisgazdaságokra koncentrál.

A Népszabadság arról írt, hogy Orbán Viktor családjának látványos vagyongyarapodásának gyakorlatilag nincs meg a fedezete a vagyonnyilatkozatokban. A lap megkeresésére Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt közölte: „Orbán Viktor és családja a törvény által előírt valamennyi kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. A család anyagi helyzetéről – a törvény által előírt módon – folyamatosan tájékoztatást adnak vagyonnyilatkozataikban, adófizetési kötelezettségeiknek pedig maradéktalanul eleget tesznek”. Szintén a lap leplezte le, hogy Orbán tíz éve 75 millió forintért vásárolt ingatlana annak ellenére két lakásként szerepel a földhivatali nyilvántartásban és a miniszterelnök vagyonbevallásában, hogy közvetlenül a vétel után önálló családi házzá építtették át: a tízszobás luxusvilla közel 300 négyzetméteres, s azt 120 négyzetméternyi építménnyel toldották meg. Rubovszky György (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke megtagadta a vagyonnyilatkozati eljárást, mondván: az adatlapot az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint kell kitölteni, és Orbán vagyonnyilatkozata ennek megfelel. Az elnök szerint a kormányfő azt közölte, hogy mihelyst a változás földhivatali átvezetése megtörténik, attól kezdve az új adatok szerint fogja vagyonnyilatkozatában feltüntetni az ingatlant. Az már ehhez képest semmiség, hogy a Népszabadság úgy tudja: a százmilliárdos nagyságrendű szociális juttatások Erzsébet-utalványban történő kifizetéséről szóló kormányzati előterjesztést annak a kft.-nek az igazgatója írta, amelynek az Erzsébet-utalványok terjedéséhez anyagi érdekeltsége is fűződik. A Guller Zoltán, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ Kft.) ügyvezetője által jegyzett dokumentumban az utalványos rendszert az uzsora visszaszorításának céljával és a szociális rendszerben az ellátásokkal összefüggő „átláthatatlansággal” indokolja, miközben a kutatások egybehangzó eredménye szerint a készpénz elvétele és természetbeni juttatássá alakítása növeli az uzsorásoktól való függést a mélyszegénységben élő családokban.

S hogy mire számíthatnak a nem Fidesz-közeli földi halandók, akik kapcsolatok híján nem tudják biztosítani a jövőjüket? „A magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani. Ezért nekünk egy új nyugdíjrendszert kell létrehoznunk” – nyilatkozta a Kossuth rádiónak Orbán Viktor. Emlékezetes: a kormány eddig azt állította, hogy sikerült megvédeni az emberek nyugdíját. A Blikk megkereste a kormányfő szóvivőjét, Szijjártó Pétert, akitől viszont nem sikerült megtudni, hogy milyen további veszélyek leselkednek még, s milyen esetleges újabb intézkedések kellenének. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a mostaninál sokkal több járulékot szedhetnek be, de a nyugdíjak csökkenése sem lesz kizárt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!