Aki a közjogi méltóságok nyilvános programjai alapján tájékozódott, hihetné, nyugodalmas héten van túl Magyarország. A miniszterelnök szerdán, miután fogadta a freestyle futball magyar világbajnokát, zokniban dekázgatott a Kossuth téren a kamerák kereszttűzében. Az államfő pedig kényes ízléssel, hosszas megfontolás után a héten kiválasztotta a CBA áruházlánc borversenyének döntősei közül „A köztársasági elnök bora” cím nyerteseit.

A Fideszt és a Gój motorosokat is támogató Lázár testvérek tulajdonában álló üzletláncról mellesleg többen is megírták, hogy az utóbbi időben a köztévé Híradóiban szinte minden kereskedelmi témában a CBA képviselője szólalt meg – bár van két másik, magyar tulajdonú bolthálózat is –, és ez ingyenreklámnak sem utolsó.

A borválasztás mellett talán a hét legfontosabb eseménye az volt, hogy Schmitt aláírta az új alaptörvényt, amelyet minden magyar állampolgárnak elküldenek. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: „szeretnénk, hogy mindenki megismerje az új alkotmány végleges verzióját és büszke legyen arra”. A kérdésre, hogy a 38 oldalas szöveg kinyomtatása 8 millió példányban nem olcsó, Lázár azt válaszolta: „ritkán fordul elő, hogy egy új alkotmányt fogad el az Országgyűlés, ezért ebben az esetben a tájékozódáshoz való jog kivételesen fontosabb, mint az ország gazdasági helyzete”. Lázárnak nem csak a jogok, a kötelezettségek is fontosak: az Indexnek adott interjúban a választójogi reform kapcsán arról beszélt, hogy a Fidesz komolyan veszi az Alkotmánybíróság döntéseit, míg korábban mások csak legyintettek rá. De abszolút kedvencünk az elhíresült beszéde – „akinek semmije nincs, az annyit is ér” – kapcsán feltett kérdés és az arra adott válasz: „– Hogy értékeli a helyi Fidesz reakcióját, amely arcképes-telefonszámos hirdetést tett közzé azokról, akik szerintük közzétették a felvételt? – Kreatív, innovatív megoldás”.

A legégetőbb problémák kerültek napirendre a Fővárosi Közgyűlésben is. Tarlós István – aki szerint „a legjobb úton halad a hajléktalanügy megoldása” – javaslatára döntöttek arról, hogy 50 ezer forintos bírsággal sújthatják a hajléktalanokat. A közgyűlést hajléktalanok és az őket támogató érdekvédők szakították félbe. A főpolgármester kezdeményezésére 26 közterület átnevezéséről is döntöttek. Olykor a kerületi véleményekkel és a korábbi javaslatokkal szemben: a Köztársaság teret először Tisza Kálmánra akarta keresztelni Tarlós, de aztán II. János Pál lett belőle, az Elvis Presley teret pedig megszavaztatta a fővárosiakkal, majd végül nem a győztes helyszínre tett javaslatot. Apró szépséghibája a „húszéves adósság lezárásának”, hogy diplomáciai botrány lett a Moszkva tér Széll Kálmánra kereszteléséből: az orosz külügyminisztérium értetlenségét fejezte ki a döntés miatt, „akkor, amikor a magyar–orosz kapcsolatokat egészében véve a fejlődés jellemzi”. Közben a „Nevezzük át Tarlós Istvánt!” nevű Facebook-csoporthoz néhány nap alatt több mint 19 ezren csatlakoztak. A javaslatokból inkább nem szemezgetnénk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!