600 millióért akarja szerethetővé tenni magát a kormány a lakossággal, ami az elmúlt hét ismeretében sem lesz egyszerű, mert kiderült, hogy 1,2 millióért wellnesselt az igazságügyi minisztérium egyik államtitkársága, és újabb rokonok és üzlettársak jutottak állami és önkormányzati megbízásokhoz.

 

Aki inkább a kormánynak hinne, mint a saját szemének, annak itt a jó hír: 600 millió forintot költ a kormány lakossági tájékoztatásra, hogy az állam a kinyilatkoztatások helyett interaktív kommunikációval „újra bemutatkozzon” a közössége tagjainak, hogy a döntések és ezáltal a kormányzat is szerethetővé váljon – olvasható a kormányzati körökben igen népszerűvé vált, bár használhatatlan és igénytelen honlappal bíró Bell & Partnersszel kötött szerződés részét képező stratégiában. A célközönség a 18-25 és a 26-44 évesek, valamint a nők. A fókuszban két gondolat áll: a gazdaság erősítése (munkahelyteremtés, versenyképesség növelése, 16 százalékos szja) és a jó állam (ügyfélbarát, olcsó és hatékony közigazgatás, bírósági rendszer reformja stb.). Kiemelt brand a Működőképes egészségügy, a Kulturált állam, a Zöld állam, valamint az Új Alkotmány is.

Hogy a kormányt ne csak itthon szeressék, arról Simicska Lajos volt Fidesz-pénztárnokhoz közel álló cégek gondoskodnak. A Magyar Turizmus Zrt. a Simicska által vezetett Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft.-t találta alkalmasnak, hogy Kínában és Dubaiban országreklám-standot építsen. A kormányváltás óta divatos a Mahir-cégekkel dolgoztatni: a Szerencsejáték Zrt. PR-feladatokkal bízta meg a céget 143 millió forintért, míg az Agrármarketing Centrum tenderén két másik céggel együtt nyert a Mahir kiállítás-rendező egy 750 milliós megbízást. Ezek után nem csoda, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is a Mahir Zrt. egyik leánycégére bízta kiállításainak megszervezését. A 362 millió forintért tendereztető állami szerv vezetője Petykó Zoltán, nemrég még a Simicska-érdekeltségek zászlóshajóján, a Közgép Zrt.-nél volt fb-elnök.

Persze éppen elég javítani való akad a kormány külföldi megítélésén. Sorjáznak a külföldi kritikus hangok az új alkotmány tartalmát, elfogadásának körülményeit illetően. A német külügyi államminiszter szerint például az Európai Unió értékeivel ellentétes az alkotmány alapjogi értelmezése. „Évtizedeken keresztül el kellett tűrnünk, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk, illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért” – mondta erre Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője, aki „beavatkozási kísérletnek” nevezte a nyilatkozatot.Sólyom László is véleményt nyilvánított az alkotmányról, majd utána kénytelen volt cáfolni. Méghozzá a Fidesz frakcióvezetőjét. Lázár János ugyanis az alkotmány megszavazása után felháborodott a volt államfőnek a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent interjúján, mondván: „a nemzet egységének korábbi megtestesítőjétől elvárható lett volna, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját. Egészen megdöbbentő és sajátos, hogy külföldi sajtóorgánumból kellett megismerni a kritikáját”. Ez már csak azért is megdöbbentő, mert a volt köztársasági elnök először tavaly októberben közölte álláspontját a HVG-ben, előadásokat tartott öt konferencián novembertől februárig, párhuzamos interjút adott a Heti Válasznak Salamon Lászlóval, valamint több közleményt adott ki a témáról áprilisban.

Sok tehát a dolog a kormány háza táján, van mit kipihenni. Egy kétnapos programra 1,2 millió forintot költött a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium idén januárban: a tárca egyik államtitkárságának munkatársai kihelyezett „kabinetülést” tartottak egy vadonatúj wellness szállodában – közölte a nol.hu. A két éjszakás programon a KIM tájékoztatása szerint 23 munkatárs vett részt. Nem sajnálta a pénzt magától a győri önkormányzat sem: egy Audi A8-as, három A6-os és három A4-es sorakozik mostantól a városháza parkolójában, havi nettó 666 ezer forintért. A legnagyobb kocsi természetesen a polgármesteré, a fideszes Borkai Zsolté – írta az Index. Budapesten is zajlik az élet: 50 ezer forintra is büntethető az a hajléktalan, aki nem megy szállásra, valamint átneveznek 26 közterületet. A Moszkva tér ismét Széll Kálmán, a Margit híd budai hídfője melletti terület pedig Elvis Presley, míg a VIII. kerületi Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét viselheti.

A biciklisek nem ismerik, a hétfőtől egy évre kijelölt miniszterelnöki megbízott pedig egyelőre nem árulja el, milyen tervei vannak a természetjáró és kerékpáros turizmus és úthálózat fejlesztésével – olvasható az [origo]-n. Garancsi István neve még az előző Orbán-kormány idején a CD Hungary nevű állami cég sokat vitatott privatizációjával kapcsolatban vált ismertté. A Videoton tulajdonosaként a csapatnak szurkoló miniszterelnökkel jóban van, egyre inkább úgy tekintenek rá a közéletben, mint Orbán megbízottjára futballügyekben. Garancsi díjazás nélkül látja el feladatát. Nem úgy, mint Mátrai Mártának, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettesének testvére: ő havi bruttó 580 ezer forintot keres a frissen bejegyzett Somogy Megyei Önkormányzati Beruházás­szervező és Mérnöki Kft. vezetőjeként. A Blikk szerint Mátrai János pályáztatás nélkül nyerte el az önkormányzati tulajdonú cég igazgatói székét. Somogy megyében nem ez az első eset, hogy egy politikus rokona állami állásba került. Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő és megyei közgyűlési elnök felesége szintén pályáztatás nélkül kapott vezetői megbízást a Somogy Megyei Kormány­hiva­talban.

Az abszurditások végére egy felháborító és döbbenetes momentum: a Jobbikhoz tartozó N1 televízió Híradója megemlékezett Adolf Hitler születésnapjáról. Az összeállítás szerint a „német politikus” a győztes nagyhatalmak politikai boszorkányüldözésének első számú célpontja. Az ünnepi perceket nem rontották el azzal, hogy a Holocaustot és 6 millió ember meggyilkolását megemlítették volna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!