Simicska Lajos és Habony Árpád, a Fidesz két háttérembere csapott össze a TV2 megszerzéséért? Tart a titkolódzás és a sunyítás, de azért egyre több információ szivárog a második számú kereskedelmi tévécsatorna eladása kapcsán.

Nem véletlen, hogy az év utolsó napjaiban jelentették be, hogy eladták a TV2-t. A német ProSieben- Sat.1 csoport helyett Simon Zsolt vezérigazgató és a csatorna gazdasági igazgatója, Yvonne Dederick lett az új tulajdonos – papíron, az ugyanis eddig is világos volt: Simonék csak strómanok, hiszen a vételár a piaci számítások szerint 15 és 25 milliárd forint között lehet, kettőjüknek pedig nincs ennyi pénze. Bár a valódi vevő személyét Simon nem kívánta felfedni, nyílt titok volt a médiapiac ismerői körében, hogy az üzlet mögött a Fideszhez kötődő gazdasági érdekkörök valamelyike állhat.

A magyarországi médiaviszonyokat átrajzoló, az eddig is jelentős jobboldali túlsúlyt tovább erősítő ügylet már a német sajtó kíváncsiságát is felkeltette. Sőt, információink szerint az adásvétellel kapcsolatos híreket követik az európai uniós médiaügyekért felelős biztosának, a magyar kormánnyal több csatát is megvívott Neelie Kroesnak a kabinetjében is. Az ellenzék sem hagyja szó nélkül az ügyletet. „A TV2 eladása kimeríti az állami eszközökkel elkövetett gazdasági puccs fogalmát” – mondta pénteken Braun Róbert szocialista politikus, aki Szigetvári Viktorral, az Együtt-PM társelnökével követelte az ügylet átláthatóságát. Braun korábban kérdéseivel a ProSiebenSat.1 csoportot is megkereste, Conrad Albert igazgatósági tagtól pedig udvarias semmitmondásnak tűnő, mégis értékes választ kapott. Az igazgatósági tag ugyanis elismerte, hogy „megfelelő biztosítékokat és garanciákat kaptak” a vételár megfizetésére. Márpedig ilyen garanciát két magánszemély vagy frissiben alapított cég nem adhatott, vagyis ez annak beismerése, hogy a vevők mögött valakik állnak.

Braun ezek után följebb lépett kérdéseivel, a ProSiebenSat.1 csoport felügyelőbizottsági elnökéhez fordult. Ez az ember pedig nem más, mint Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök, a jelenleg is kormányzó német jobbközép koalíció egyik tagjának, a CSU-nak egykori elnöke, aki nem mellesleg korábban szerepet vállalt Orbán Viktor oldalán a Fidesz kampányában. Stoiber személye mellett az is garantálja az ügy kapcsán a német közélet érdeklődését, hogy a Pro- SiebenSat.1 tőzsdén jegyzett cég, arrafelé pedig az átláthatóság nem játék. Van tehát még út az információkat kutató ellenzéki politikusok előtt: a magyar versenyhivataltól és médiahatóságtól a német tőzsdefelügyeleten át az uniós intézményekig.

A hírekre a hírbe hozottak eddig nem reagáltak, az üggyel kapcsolatban a Fidesz is az agyonhallgatás stratégiáját választja, ám az információk szivárgását ők sem tudják megakadályozni. Márpedig a médiapiac bennfentesei azt állítják, hogy a TV2 megvásárlása kapcsán összecsaptak a Fidesz oligarchiái, most vált világossá először, hogy az üzleti érdekek szembe fordították egymással az Orbán Viktorhoz és a Fideszhez kötődő gazdasági csoportokat.

A TV2 eladása mögött elsőként Simicska Lajost lehetett sejteni, hiszen ő – hála cégének, a Közgépnek az elmúlt években juttatott százmilliárdos állami megrendeléseknek – képes lehetett kifizetni akár a tízmilliárdos vételárat is. Piaci bennfentesek most azt állították lapunknak, hogy Simicska eredetileg egy kínai befektetői csoport mögé bújva akarta megszerezni a tévécsatornát. Ám megjelent a színen egy másik fideszes érdekkör, Fellegi Tamás volt nemzeti fejlesztési miniszter, jelenlegi kormánybiztos, aki még ellenzékben uralta a fideszes médiabirodalmat. Állítólag Fellegi is kínai cégekkel közösen szállt volna be az üzletbe.

A német cégek azonban meglehetősen finnyásak, így a ProSiebenSat.1 csoport is szívesebben látott volna a politikai haszonlesők helyett érdemi szakmai befektetőket, amikor eldöntötte, túlad a masszívan veszteséges TV2-n. Jelezte is érdeklődését a Viasat tulajdonosa, a svéd Modern Times Group, ám őket az üzlettől a kormány által meglebegtetett reklámadó tántorította el. Érdemes megjegyezni, hogy a hirdetési bevételek után fizetendő sarc ötletét Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető vetette fel, majd a svédek távozása után ugyanő vetette el. Ennek alapján tűnik beszédesnek a pénteki Braun–Szigetvári sajtótájékoztatón elhangzott kérdés: részt vett-e az üzletben Rogán Antal és a Orbán Viktor miniszter rejtőzködő mindenes-főtanácsadója, Habony Árpád? Braun egyelőre nem kívánta részletezni, miért pont e két nevet említették, ezért mi a médiapiac ismerőihez fordultunk. Nos, több egymástól független forrás is azt erősített meg: úgy tudják, a strómanok mögött álló valódi vevők mégsem Simicskáék, hanem Habony Árpád és a Rogánnal jó kapcsolatot ápoló néhány magyar üzletember. Egyes információk szerint Habonyék közbelépése kiváltotta Simicska haragját is, békíteni ilyen esetekben pedig csak maga a miniszterelnök tud.

Az egyelőre nem világos, hogy a TV2-ügyletben egy csapatban játszik-e a Habony–Rogán párossal Fellegi Tamás is, de az bizonyos, hogy Habonyék anyagi lehetőségei, még az általa uralt és szintén állami milliárdokkal tömött Századvég csoporttal együtt sem elegendőek a német ProSiebenSat.1 csoport által említett „megfelelő biztosítékra és garanciára”. Hozzáértők a háttérbeszélgetéseken nem zárták ki, hogy a vételárat a majdani nyereségből kívánják megfizetni, ezt a nyereséget pedig állami hirdetésekből kívánják biztosítani. Ha így lenne, az viszont tiltott állami támogatásnak minősülne, s mint ilyen, uniós szabályokba ütközne.

Az üzleti mellett ugyanakkor a láthatóvá vált fideszes oligarchaharc politikai következményei az igazán érdekesek. Már csak azért is, mert több forrásunk állította, hogy Simicska Lajos az egyetlen a Fidesz környékén, akinek még Orbán Viktor is kiszolgáltatott. És ahogyan egyik informátorunk fogalmazott: „nem létezik Habony Árpád nevű önálló entitás a gazdasági életben, ő csak Orbán Viktor magyar hangja”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!