Magára szabja a Fidesz a választási rendszert – megint. Április 6-án nem csak a harmadik Orbán-kormány, de egy rendkívül jól átgondolt taktika is győzelmet aratott: olyannyira sikeresen manipulálta a választási kerületek és a törvények módosításával a kormány a várt eredményeket, hogy egy kicsit sem kellett izzadniuk a győzelem miatt.

 
Tarlós István főpolgármester - MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Most, hogy túl vagyunk az EP-választáson is, már az önkormányzati felé fordulnak: és hogy ott se kelljen aggódniuk, rögtön egy neuralgikus pontra, a fővárosra fókuszálnak.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kéz a kézben jelentette be, hogy mostantól máshogy fog kinézni a fővárosi közgyűlés, ennek érdekében törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be, amelyet a parlament akár három héten belül meg is szavazhat. Ha minden a kormány elképzelései szerint alakul, a jövőben a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester, illetve kompenzációs listáról további 9 képviselő vesz majd részt Budapest irányításában. 

A kompenzációs listára polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani, innen a legjobban szereplő, de többséget nem szerző vesztesek kaphatnak mandátumot. A jelöltállítás is egyszerűsödni fog, Budapesten már 3-500 ajánlás is elegendő lesz kerületi polgármester- jelöléshez, míg a főpolgármester- jelöltséghez legkevesebb ötezer aláírás szükséges.

Rogán szerint mindez olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb munkát tesz lehetővé, míg Kósa szerint az eddigi rendszer volt igazságtalan. Pedig nem is olyan rég még a Fidesz sem épp így gondolkodott. Az országgyűlési választásoknál például épp ők hivatkoztak az Alkotmánybíróság döntésére, miszerint a választókerületek közt nem lehetnek túl nagy arányú népességszámbeli eltérések – így sikerült olyan térképet rajzolniuk, ami már előre feléjük billentette a mérleg nyelvét. Mostanra úgy tűnik, már nem zavarja őket, hogy például az 1. kerületben csaknem hétszer kevesebben élnek, mint például a 13.-ban, mindkét kerület egy-egy mandátum sorsáról dönthet majd. Ami így, ebben a formában alkotmányellenes és a szavazategyenlőség elvét is sérti – figyelmeztet a problémákra a Kettős Mérce blog. Egyébként is a nagyobb pártoknak kedvez a módosítás, a Jobbik és az LMP már jelezte, hogy nem értenek egyet az ilyen típusú változtatásokkal.

De a baloldal sem lehet nyugodt: ebben a formában ugyanis ismét összefogásra lennének kényszerítve, a független jelölteknek pedig (jöjjenek bárhonnan) esélyük se lenne a bekerülésre. És mondjon bármit is Kósa az éppen kaotikus állapotokat mutató ellenzékről, ha csak az idei két, korábbi voksolás eredményeit nézzük, valóban a fővárosban kell legjobban tartaniuk a baloldaltól. Illetve csak akkor, ha nem sikerül átverniük az új módosításokat, az új rendszerben ugyanis épp a baloldali választókerületek többségében több, míg a jobboldaliak nagy részében kevesebb szavazatból jönne össze egy mandátum. Lehetne ugyan bízni a kompenzációs mandátumokban is, ám ez vagy azt jelentené, hogy a baloldali pártoknak egymás ellen kellene jelölteket állítaniuk egyegy kerületben, vagy pedig legalább 12 kerületben közös jelölttel kell jelentkezniük – értelemszerűen egyik sem kedvezne az egymástól éppen távolodó, mégis egymásra utalt pártoknak. A korábbi eredményeket figyelembe véve tehát szinte borítékolható, hogy ebben az új rendszerben simán meglesz a kormány kétharmados többsége a Fővárosi Közgyűlésben is – hacsak az Alkotmánybíróság nem szól közbe.

Nem valószínű, hogy bárkit meglep, de azért Kósa is megerősítette: Tarlós Istvánon kívül nem merült fel a pártban másik főpolgármester- jelölt neve.

Az idei országgyűlési választásokon Budapesten a Fidesz 39, az MSZPEgyütt-PM-DK 37, a Jobbik 12, az LMP 9 százalékot szerzett. Ezzel az eredménnyel a most érvényes régi rendszerben a Fidesz és a baloldal 13-13 mandátumot, a Jobbik 4-et, az LMP 3-at szerezne a Fővárosi Közgyűlésben. Ha a Fidesz által javasolt új rendszert nézzük, de a tavaszi eredmények szerint, így néz ki a helyzet: a Fidesz 17 helyet szerezne, ami a mandátumok 70 százaléka, míg a baloldalé lenne 6 hely (a 4., 7., 10., 13., 14., 19., 21. kerületek) és 30 százaléknyi mandátum, az LMP és a Jobbik pedig be sem kerülne a közgyűlésbe.
(Forrás: Kettős Mérce)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!