Valójában a „faluban” volna a helyes rovatcím, hiszen Mosonszentmiklós, ahol az ország egyetlen „Mikulás”-szobra áll, község Győr-Moson-Sopron megyében. No, ne valamiféle talpig piros, nagy szakállú, joviális küllemű Coca-Cola Mikulásra gondoljanak!

 
Szent Miklós-szobor Mosonszentmiklóson - Forrás: Panoramio

Bujtás László, a lébényi általános iskola földrajz–rajz szakos tanára a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének, a későbbi Szent Miklósnak az alakját formázta meg süttői mészkőből, saját bevallása szerint pontosan 1100 óra leforgása alatt.

A Kárpát-medencében egyébként több mint harminc települést tartanak számon, amely a szentté avatott püspök nevét viseli, azonban egész alakos szobor csupán egyetlen található Gyergyószentmiklóson, Erdélyben.

Bár a Zichy téren álló püspökalakkal a szobrász nem csupán a község védőszentjének akart emléket állítani, hanem azokat a középkori szerepjátékokat is fel kívánta idézni, melyek Szent Miklós tetteit méltatták, a Mikulás-elnevezéstől a decemberi hideg rázza. Hiába volt a környéken is szokás Miklós-nap előestéjén, hogy egy püspöksüveges apó házról házra jár, Miklós-történeteket mesél, dicséri és apró ajándékokkal halmozza el a gyerekeket, az ő szobrát akkor se említse senki egy napon a Mikulással. A helyi gyerekek azért olykor, főleg december 6-a közeledtével fittyet hánynak a szentségre, és fehér bojtos piros sapkával, no meg persze piros köpennyel igyekeznek a maguk vágya és szája íze szerint kicsit átformálni a fehér kőpüspököt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!