Üres lakások, tízezrek fedél nélkül. - Ösztönözze az állam és az önkormányzatok az üresen álló magánlakások szociális lapú bérbeadását.

 
Üres Lakások Menete és épületfoglalás - Fotó: Csoszó Gabriella, A Város Mindenkié

Fő céljaként e program kidolgozását szeretné elérni a tegnap 4. alkalommal a főváros utcáira vonuló Üres Lakások Menete,  melyet a hajléktalanok lakhatási jogaiért küzdő A Város Mindenkié csoport szervezett. A menet dobolva, énekelve és skandálva vonult végig a II. János Pál pápa tértől, a Rákóczi út mentén, a Blaha Lujza téren, Klauzál utcán keresztül a Hunyadi térig. A csoport aktivistái és szimpatizánsai mintegy hatvanan elfoglaltak egy közel 20 éve üresen álló épületet a VI. kerületi Benczúr utcában, amely korábban a fővárosi önkormányzat, jelenleg pedig egy offshore cég tulajdonában áll. Nem sokkal később a rendőrök is megérkeztek, és igazoltatták az épületfoglalókat.

A rendezvény arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy országszerte 30 ezer ember él az utcán, hajléktalanszállókon vagy apró kunyhókban, és emellett több millió ember van bizonytalan lakhatási helyzetben, mert nem tudja rendszeresen fizetni a közmű- vagy lakbérszámláit. Mindezzel kontrasztban országszerte közel 400 ezer ingatlan áll üresen, ezeknek negyede a fővárosban.

Címkék: hajléktalan

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!