Egyhangúan úgy döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteken, hogy tovább tárgyalnak a minisztériummal a hallgatói szerződések ügyében és nem tüntetnek a röghöz kötés ellen.

A szervezet elfogadja Klinghammer István felsőoktatási államtitkár javaslatát: a diákoknak annyi ideig kellene itthon dolgozniuk, amíg az állam támogatta a tanulmányaikat. A korábbi koncepcióhoz képest így felére csökkenne a magyarországi munkával kötelezően eltöltendő idő. Az origo.hu információi szerint a HÖOK vezetői úgy gondolják, ha már a hallgatói szerződés bekerült az Alaptörvénybe, azzal teszik a legjobbat, ha a feltételeket próbálják enyhíteni. Az államtitkár javaslata szerint a regisztrált munkanélküliként itthon töltött időt is beleszámolnák az itthoni munkavállalás idejébe, az első 6 hónap egyszeres szorzóval, a hatodik hónaptól pedig minden hónap kétszeres szorzóval számítana. A felek jövő héten tárgyalnak újra, ahol a HÖOK javasolja, hogy a doktori képzés, illetve az egyetemi tanulmányok előtt végzett munka is hazai munkavállalásnak számítson.

A kormány tagjai gyakran arra hivatkoznak a röghöz kötés kapcsán, hogy olyasmiért támadják, ami máshol is – például Németországban és Franciaországban – bevett gyakorlat. A Népszabadság szerint azonban egyik országban sincs a hallgatói szerződéshez hasonló rendszer, a német állam nemhogy tandíjat nem szed, de személyre szabott ösztöndíjprogramot is biztosít a diákoknak, Franciaországban pedig pluszjuttatásokat kapnak azok a fiatal orvosok, akik a kevésbé frekventált országrészekben kezdik meg a munkát.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) viszont továbbra sem fogadja el a hallgatói szerződést, mert az elmúlt hónapban nem merült fel olyan új érv vagy tény, amely indokolná „a HÖOK ismételt pálfordulását”. A HaHa szerint a felvételizők drasztikusan csökkenő létszámából azt a következtetést kellett volna levonni, hogy a hallgatói szerződés elriasztja a magyar felsőoktatástól a legfelkészültebb középiskolásokat, így lényeges szerepet játszik a magyar felsőoktatás elsorvasztásában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!