„Az Orbán-kormány nem szereti, ha bárki zavarja lopás közben” – kommentálta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, hogy az EP megszavazta a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség létrehozását, amihez a magyar kormány nem hajlandó csatlakozni.

 
Ujhelyi István

Az Európai Ügyészség – amely leghamarabb három év múlva kezd működni – nyomozhat (és vádat emelhet) az uniós támogatások jogszerűtlen felhasználása és az áfacsalások gyanúja kapcsán, illetve az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében. (Azaz csupán azokban az esetekben lesz jogosítványa, amikor EU a jogsérelmet szenvedő fél.)

Az új intézmény meggyorsítja az információcserét, összehangolja a rendőrségi nyomozásokat, lehetővé teszi a gyanúsítottak elfogását külföldön, és megkönnyíti számláik, vagyonuk gyors lefoglalását, befagyasztását – összességében egyesíteni fogja az európai és a nemzeti szintű bűnüldözési erőfeszítéseket. Noha hatásköre a részt vevő tagállamokra korlátozódik, együttműködést tervez a kimaradó tagállamokkal is. A 28 közül eddig 20 EU-tagállam jelezte csatlakozási készségét, Magyarország kezdettől fogva ellenezte a szervezet létrehozását, leginkább azt, hogy uniós intézményhez kerüljenek át jogkörök a tagállami ügyészségtől.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!