Gyurcsány felajánlotta a baloldal zászlóhordozását az MSZP-nek.
- Csak egy erős vezetéssel rendelkező ellenzék élhet túl a DK elnöke szerint.
- A szocialistáknál áll a bál, de nem lesz palotaforradalom.

 
Gyurcsány Ferenc a DK rendezvényén - Fotó: Marjai János, MTI

Ágaskodhat itt a férfiasság, azt, hogy ki a baloldal vezető ereje, az dönti el: kinek mennyi szavazója van – kommentálta saját beszédét Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke azt magyarázta, miért ajánlotta fel az MSZP-nek, hogy „vigye a zászlót”.

A tagolt demokratikus ellenzék vezetésére, együttműködésére vonatkozó javaslat megtételének és elfogadtatásának fő felelőssége a legnagyobb támogatással bíró párté, jelen esetben az MSZP-é (ami egyébként minden kívülről jött javaslatot saját szerepe elleni támadásként él meg), jelentette ki csütörtökön Gyurcsány. Persze a vezetéshez a DK első embere felelősséget is társít – szerinte az MSZP elsőbbségéből az is következik, hogy a szocialistáknak el kell vállalniuk és sikeresen meg kell oldaniuk a feladatot.

Ami nem könnyű. Gyurcsány szerint a baloldal a választáson azért bukott el, mert ideológiailag és politikailag nem volt kellően erős. És a helyzet nem változott, hiszen a demokratikus ellenzék egyelőre programbizonytalanságban szenved. Gyurcsány óv a felelőtlen kijelentésektől (az MSZPnek odaszúrva például leszögezi: nem lehet olyan béremelést követelni, ami versenyképtelenné, végső soron tönkretenné a munkahelyeket biztosító cégeket).

Ugyanakkor nem lát más megoldást, mint jobban érteni a rendszerváltozás elfeledett sok millió emberének gondját, nyomorúságát. Azt javasolja: a legalapvetőbb közszolgáltatások területén – például: ivóvíz, áram, internetkapcsolat – a legminimálisabb fogyasztás járjon állampolgári jogon, és aki ennél többet fogyaszt, az fizessen egyre többet.

Azt persze a DK első embere sem vitatja, hogy csak nagy mondásokkal lehet átvinni a médiaküszöböt, ennek ellenére mégis a következetes, elvi-ideológiai üzeneteket preferálja – akkor is, ha azok esetleg átmeneti népszerűségvesztéssel fenyegetnek (lásd menekültügy). Ugyanakkor – írja – nem érdemes olyant mondani, ami nem teljesíthető. Gyurcsány szerint ugyanis nem szabad mindenáron nyerni. „Nincs polgári Magyarország polgári mentalitás, értés, felelősség nélkül. Ha lenézzük a választót, akkor lenézzük az országot. Ha lenézzük az országot, akkor legfeljebb jobb kiadású Fidesz leszünk. De azért nem érdemes” – teszi hozzá írásában.

A DK elnöke szerint, ha a balos formációk össze is kalapálnák programjukat, akkor sem dőlhetnének hátra: szükségeltetne egy erős személyiség, aki az üzeneteket „átviszi” a médián. Mint rámutatott, az MSZP több mint egy évtizede nem termel ki miniszterelnök-jelölteket (például a párt jelenlegi elnöke sem akar az lenni), ám Gyurcsány úgy véli, most több érv szól egy belsős, mint egy kívülről jött ember mellett. Ugyanis csak egy politikai-kormányzati sikereket és kudarcokat egyaránt megélt aspiráns bírná azt a nyomást, ami a 2018-as kampányban (illetve egy esetleges győzelem esetén) ránehezedne. Persze azért Gyurcsány egy külsős jelölttől sem zárkózik el – már most konkrét nevek pörögnek a párttérben, de 2017 nyaráig-őszéig mindenki titkolni igyekszik azokat. Gyurcsány mindenesetre világossá teszi: nincs alku az Orbán-kormánnyal. Azért nincs, mert Orbán kormánya nem nemzeti, nem keresztény, nem jobboldali, „ez a kormány egy bűnszövetkezet, feje Orbán Viktor, a maffiaállam vezetője”. „Abba kell hagyni a helyeskedést ezzel a kormánnyal. Nem kell elfogadni egyetlen lépését sem legitimnek. Nem kell miniszterelnök urazni, parolázni, beszélgetni, mintha minden rendben lenne” – írja. A harmadik csapda pedig az: mit és mennyit ígérhet a leendő miniszterelnök-jelölt.

Mindenesetre a PM, az Együtt, a DK megjelenése olyan versenyhelyzetet teremtett, ami arra kényszeríti az MSZP-t, hogy feladja „kormánypárti” reflexeit és együttműködjön a kisebb balpártokkal. És ha minden jól megy, akkor Gyurcsány reményei szerint az új MSZP csak nyomokban hasonlíthat a régire, a különállásból fakadó verseny végén pedig egy friss, sikeres, balközép, polgári liberális demokrata párt jöhet létre. Ez az új formáció pedig nem alkuszik, nem köt kompromisszumot, mert akkor elárulná az országot.

Palotaforradalom elhalasztva.
Nem lesz egyszerű együtt dolgozni az MSZP-vel, ugyanis a szocialista párt is forrásban van. Az biztos, hogy mindenki elégedetlen az elnökséggel, de a november végi kongresszuson nem lesz rendkívüli tisztújítás – ezt erősítette Hiller István országgyűlési alelnök és Harangozó Tamás általános frakcióvezető-helyettes egyaránt. Így egyelőre senki nem jelentkezett be az elnöki posztra, „palotaforradalom” elnapolva a jövő tavaszi kongresszusra. (Ettől persze a helyezkedés még zajlik, példának okáért Mesterházy Attila a hírek szerint frakcióvezetői ambíciókat dédelget.) November végén a szocialisták egy programszerűséget szeretnének összehozni – kérdés, végrehajtásában mennyire lennének más pártok partnerei, hiszen számos MSZP-s vezető nem kér például a DK-ból.

 

Erős mondatok Gyurcsány „elvi programjából”

„Ami tegnap baloldali volt, az mára üres hazugság, populizmus lehet. Ami tegnap jó volt a jobboldalnak, az lehet, hogy ma a baloldal számára is támogatható. Ezt sokan megalkuvásnak, árulásnak gondolják. Én egyáltalán nem.”

 

„A Jobbik szavazóinak többsége nem újnáci, nem rasszista, nem antiszemita, nem cigánygyűlölő. Inkább fáradt, csalódott, elkeseredett ember, aki új megoldást keres. Szavazott már a Fideszre, szavazott az MSZP-re, elege van mindkettőből. Csalódott a rendszerváltásban és a »fülkeforradalomban « is. Elegük van Orbánból, Gyurcsányból, az egész politikai elitből.”

 

„Mi, baloldali liberális demokraták viszont sokszor vaknak és süketnek tűnünk. Mintha nem látnánk, hogy az Európai Unió nagyszerűsége mellett időnként iszonyatosan bürokratikus, hogy értelmetlen szabályokat alkot, miközben fontos ügyekre nincs ereje. Mintha nem vennénk észre, hogy a mai piacgazdaság kevesek iszonyatos meggazdagodását és sokak tengődését teremtette meg.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!