Izgalom és bizonytalanság övezi Katalóniában a vasárnap megtartandó, véleménynyilvánító konzultációnak minősített alternatív voksolást a tartomány elszakadásáról.

 
Fotó: Rafa Rivas, AFP/Europress

A madridi kormány beadványára válaszul az alkotmánybíróság ugyan az alternatív referendumot is felfüggesztette, a helyi önkormányzat mégis úgy döntött: ha törik, ha szakad, kikéri a lakosság véleményét a Spanyolországtól való függetlenedésről. 2012-ben másfél millió katalán vonult az utcákra a tartomány elszakadását követelve, azóta folyik a jogi csűrés-csavarás, hogy megtarthatják- e az erről döntő népszavazást. Idén márciusban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, amit a madridi parlament sem támogatott.

A döntést figyelmen kívül hagyva a katalán kormányfő, Artur Mas mégiscsak kiírta a szavazást november 9-re, amit hiába függesztettek fel, a tartományban akár az utcákon is megtartják a referendumot, névjegyzék nélkül. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az ügyészség utasítást ad-e a voksolás megszakítására, és a rendőrség beavatkozik-e majd az eseményekbe.

Spanyolország érthető módon ragaszkodik Katalónia megtartásához, itt állítják elő a nehéz gazdasági helyzetben lévő ország GDP-jének 20 százalékát, és itt él a lakosság 16 százaléka.

A közvélemény-kutatások szerint a katalánok 49,4 százaléka támogatná a tartomány elszakadását és csak 20 százalék voksolna nemmel a függetlenségre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!