Fülünk öntisztuló, ha ezt a képességét nem rontjuk el, például fültisztító pálcikákkal, amelyek használatát Lehr Edina fül-orr-gégész szakorvos nem ajánlja. „Ha a hallójáratba benyomjuk a fülzsírt, előbb-utóbb eldugul, fájni fog és még a dobhártyánkat is megsérthetjük.

Ráadásul a pálcika csak a fülzsír 10-20 százalékát szedi ki, a többit mélyebbre nyomja” – mondja a szakember. Aki szerint maximum a fülkagyló tisztítására vagy a szemfesték kiigazítására lehet alkalmas a vattás pálcika. Mások szerint a pálcikákra kórokozók is kerülhetnek a gyártás és a csomagolás során, amelyek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel járó fájdalmat is okozhatnak.

Fülünket egy törülköző csücskével érdemesebb tisztítani, azzal nem okozunk kárt, mert a hallójáratig nem tudjuk benyomni. Nyáron, vízpart közelében annak is akadhat problémája ezzel az érzékszervvel, aki amúgy nem „fülfájós”. A fülorr-gégész szerint senkinek nem tanácsos víz alatt lennie túl sokáig, mert az a hallójáratot feláztatja, ezért könnyebben mennek bele a kórokozók. Pancsolás előtt érdemes olajos fülcseppet használni. A paraffinos vagy olívás, speciális fülolajok védőréteggel vonják be a hallójáratot, vízlepergető hatásúak, „feloldják” a fülzsírt, azaz meggátolják az eltömődést. Ha mégis bedugul a fül a belefolyt víztől, az „ugrálós” módszerrel érdemes próbálkozni, miközben a fülkagylót is mozgassuk, hogy kifolyjon a víz. Ha ez nem sikerül, akkor valószínűleg sok zsír van a fülben, amely a víztől megduzzad és gyulladást is okozhat.

Ha a víz nem folyik ki és a fájdalom nem szűnik, szakemberhez kell fordulni.

A túlzásba vitt tisztogatás sem javasolt, bőven elég hetente egyszer olajos fülcseppet használni és utána finoman belezuhanyozni a fülbe. A különböző sprayk helyett a természetes olajok és a paraffin lehet hasznos tisztításra, ezek feloldják a váladékot és az előbbinek nyugtató hatása is van, az utóbbi pedig fülzsírdugó esetén lehet hatásos.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!