Csak a fejüket kapkodják az agrárium szereplői: a hivatalrendszer gyorsan változik, a támogatások meg késnek. A gazdák attól tartanak: nem lesz miből vetőmagot, növényvédő szert venni – a kisbirtokok pedig elsüllyednek az adósságban.

 
Illusztráció - Németh András Péter

Gyakorlatilag lenyúlta a magyar mezőgazdaság uniós forrásait Fazekas Sándor agrárminisztertől a Miniszterelnökséget vezető Lázár János. Ez persze csak afféle hivatali tilitoli lenne, ha nem fájna rengeteg gazdának, aki részben az átszervezés miatt nem juthatott az őszi, tavaszi munkákhoz elengedhetetlen támogatáshoz.

„A Tiszántúlon, ahol sok kapcsolattal rendelkezem, az előlegek kifizetése jelentősen csúszott, az októberre várt pénzek egy része meg sem érkezett, ami megjött, az pedig a vártnál kisebb összegekben. Egyelőre jómagam is hiába várom a pénzt” – mondta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, aki maga is gazdálkodó. Emlékei szerint a szocialista kormányok alatt a teljes összeget kifizették a tárgyévben. Egyszer késett az utalás, 2005-ben: meg is jelentek a traktorok a Kossuth téren.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében viszont csak a dotáció felét fizették a tárgyévben, a többi egy évet csúszott. Ezzel nem is lett volna baj, hiszen a mezőgazdasági munkák jelentős része az őszi és a tavaszi vetésre tagozódik. A gond az, hogy a kormány ezt a ritmus sem tartotta, az őszi vetés után érkeztek az első utalások. Már akkor sok gazda bajba került. Ugyanez a probléma most is. A tőkeerős nagy agrárcégek túlélik a tőkehiányos heteket, hónapokat, de a kicsik – a kormányzat állítólagos támogatottjai – már nem biztos.

A bankok épp a biztosnak hitt uniós támogatások miatt nyújtottak szívesen kölcsön a mezőgazdasági vállalkozásoknak. Csakhogy a tőkeszegény gazdaságok sem a törlesztést, sem a földhaszonbérleti díjakat nem tudják kifizetni. Előfordulhat, hogy gabona helyett adósság terem majd a földjükön.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetője tavaly novemberben még azzal büszkélkedett: 60 milliárd forint uniós és nemzeti agrártámogatást kifizettek. Azt viszont nem részletezte, hogy ebből men?- nyit kaptak a nagybirtokok és mennyit a kicsik. (Információink szerint azóta már őt is felállították székéből.) „A felmérések szerint a 180 ezer támogatásra jogosult kérelmező 0,3 százaléka, vagyis 500 gazda viszi el a teljes agrártámogatás 20 százalékát” – jegyezte meg Sallai. Nekik átlagosan 270 millió forint jut, a többieknek nagyjából 3 millió. Az igazán nagy gond mégis inkább a kiszámíthatatlanság. „A választási évekhez igazodik a pontos kifizetés, így garantálom, hogy 2018 februárjában az utolsó forintig mindent megkapunk” – jósolta az ellenzéki politikus.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!