Tekintettel a négynapos hosszú hétvégére, a Hungast Kft. nem zárta le a Pest megyei szociális intézményekben a konyhákat, így mindegyikben lehetőség lesz étkeztetésre. Ételt ugyan nem adnak, ám a cég munkatársai vállalják a tálalást és a mosogatást, amennyiben az önkormányzat vállalja az élelmiszerek beszerzését. Tegnap az idős emberek ebédjét helyi vállalkozók vitték.

A múlt héten még csak az iskolákban, mostantól azonban a szociális intézményekben is beszüntette a munkát a Hungest Kft. Mivel a cég dolgozói nem kaptak fizetést, emellett az önkormányzat több mint 600 millió forinttal tartozik nekik, a konyhákat lezárták. A héten eredménytelenül végződtek a helyzet megoldására szervezett tárgyalások, ugyanis az önkormányzat által felajánlott 10 millió forintot a Hungast Kft. nem fogadta el. Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat szóvivője azt nyilatkozta, ebből a pénzből átmenetileg meg tudják oldani a szociális intézmények lakóinak étkeztetését.

Nem ez az önkormányzat egyetlen elmaradása. Összesen 8,1 milliárd forintnyi tartozásuk közel felét, 4 milliárdot a tavalyi évben halmoztak fel. Szünetel egyelőre a Bursa Hungarica ösztöndíjak kifizetése, nem rendezték a tavaly kiszállított tankönyvek számláit, és 70 milliós közüzemi számla is befizetésre vár, csakúgy, mint a saját intézményeikben megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkatársaik óradíjának kifizetése.

Pedig a kormányzati reakció sem várathat sokáig magára. Maga a BM illetékes államtitkára is arról beszélt, hogy az egész önkormányzati rendszert fenyegeti a csőd. A megállapítás hatásvadász, de nem teljesen túlzó. Jelenleg a magyar önkormányzatok adósságállományát 1000 milliárd forintra taksálják, a hitelek összege a 2006-os helyzethez képest megháromszorozódott, harminc önkormányzat került csődhelyzetbe, további 250 fizetőképességének helyreállítására kért adósságrendezést.

A helyzetkép egyik meghatározó eleme, hogy az önkormányzatok jelentős része svájci frank alapú hitelt vett fel, illetve kötvényeket bocsátott ki. A legnagyobb adóssága a vidéki városok közül Pécsnek van (30 milliárd forint), de ehhez közelít Debrecené és 20 milliárd feletti Szolnok, Kaposvár, és Szeged tartozása is. Ha az egy főre jutó adósságállományt vizsgáljuk, ez a hazai „botrányok fővárosában” a hosszú Meggyes-uralommal sújtott Esztergomban 600 ezer forint, a Lázár János Fidesz-frakcióvezető polgármester által irányított Hódmezővásárhelyen 425 ezer forint, Budapesten, az V. kerületben, ahol Rogán Antal a polgármester, 380 ezer forint. (Ez Budapesten kiugróan magas adat, összehasonlításul: a szocialista vezetésű XIII. kerületben 10 ezer forint körüli.) A Szita Károly vezetette Kaposváron az egy főre jutó adósságállomány 330 ezer forint.

Gémesi Györgynek, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének legutóbbi nyilatkozata szerint az önkormányzatok visszafizetési lehetősége és képessége korlátozott. A települések szerinte gyakran működésüket is hitelből finanszírozzák, és az e célra igénybe vehető források az idén 45 milliárd forinttal csökkennek az előző évihez képest. Az állam által kilátásba helyezett 31 milliárd forintos segítség „csak a tűzoltáshoz elegendő”. A gödöllői polgármester szerint a forrásmegosztást, az állam és az önkormányzatok közötti munkamegosztást hiába szabályozzák újra, a feladatokat kevesebb pénzből akkor sem lehet ellátni.

Ausztriában, Németországban a tartományok vállalják a felelősséget az önkormányzatok gazdálkodásáért, Ma­­­gyar­országon azé a kockázat, aki a hitelt adta – nyilatkozta lapunknak Jókay Károly, az önkormányzatok gazdálkodásával foglalkozó tanácsadó. A szakember szerint a hazai önkormányzatok eladósodásának, csődbe jutásának több oka van. Az egyik, hogy az önkormányzati rendszer elaprózódott, a kistelepülések régóta alulfinanszírozottak, számukra az alapfeladatok ellátása is nehézségeket okoz. A tartozások felhalmozásának oka az is, hogy az önkormányzatok átgondolatlanul vettek fel hiteleket, erőn felüli beruházásokba fogtak.

A szakember szerint több Magyar­országon működő bank helyezett ki hitelt önkormányzatoknak. A szektor hitelállománya – hivatkozik Jókay Károly a Magyar Nemzeti Bank 2010. decemberi adataira – 1498 milliárd forint, az összegből 610 milliárd kötvényben, 639 milliárd hitelben van, a maradék 248 milliárd szállítói tartozás. Ami lényeges, mondja a szakember, hogy 2010-ben az adósság 175 milliárd forinttal lett több, a szektor betétjei, készpénze pedig 145 milliárddal csökkent.

Összevetésül: 2008-ban 800 milliárd forint, 2009-ben 1323 volt az önkormányzatok hitelállománya.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!