Halottak napi virágra, mécsesre még csak-csak futja. Ám egy pesti temetkezési vállalkozó szerint „szolid”, mások szerint megfizethetetlenül sok a koporsós temetés 400 ezer forintért, és az urnás 237 ezerért. Akiknek erre nem telik, azoknak marad – jövő évtől ingyen – a szociális temetés.

 
Kállai Márton felvétele

„A panaszok többsége segélykiáltás, amely a legmélyebb nyomorból jut el hozzánk” – mondta a napokban Székely László, az alapvető jogok biztosa, aki vizsgálatot indított a szociális temetésről szóló jogszabály ügyében. „A hozzánk küldött jelzés nem alaptalan” – hangoztatta. Minden hozzátartozó a saját anyagi erejéhez mérten rendeli meg a temetési szolgáltatásokat, s ő dönti el, mennyit tud erre áldozni. „Tapasztalatból tudjuk, hogy az igényt erősen befolyásolja a fizetőképesség, ám a végtisztességet sokan még megerőltetően nagy anyagi áldozatok árán is meg akarják adni halottaiknak” – magyarázza Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke.

A törvény szerint mindenkinek jár a szociális temetés – akár koporsós, akár urnás –, aki ezt kéri. „Még egy milliárdosnak is. A számlát ugyanis az állam állja, ha a gyászoló család saját kezűleg közreműködik a temetésben” – fejtegeti Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. Ez annyit tesz: a temettető vagy az általa felkért személy maga mosdatja, öltözteti fel az elhunytat, kiássa és visszahantolja sírt, gépjármű nélkül szállítja a koporsót, urnát a temetőn belül, és sírba, urnasírba is helyezi.

Zongor Gábor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint sem utal a jogszabály arra, hogy az önkormányzatok mérlegelhetnék: rászorul-e az eltemettetésre kötelezett a szociális temetésre. Az pedig, hogy a törvényalkotó beéri a feltételezéssel, miszerint ilyet csak valóban rászoruló kér, módot ad a visszaélésekre.

Sokan kegyeletsértőnek érzik, hogy csak akkor hantolják el ingyen halottjukat, ha személyesen közreműködnek. „A szociális temetés intézményét önmagában szükségesnek tartjuk, de a személyes részvétel kötelezettségét elfogadhatatlanak ítéljük!” – írta a Magyar Szociáldemokraták Pártja a hét derekán, amikor létrehozták a szociális temetés segélyvonalát. Azok jelentkezését várják, akik személyes segítségükkel, akár fizikai munkájukkal támogathatják a nehéz helyzetbe jutókat, januártól pedig a rászorulók segítségkéréseit is fogadják. Csütörtök óta több mint hetven felajánlást kaptak. Volt vállalkozó, aki munkagépkölcsönzést ajánlott fel – hiába, mert a temetőben csak kézi szerszámokkal dolgozhatnak –, ám a legtöbben sírásást, koporsócipelést és sírba engedést vállaltak. Két jogász pedig jelezte: alkotmánybírósági beadványt készítenek a jogszabály megváltoztatásáért, mert így szociális juttatásért vár ellenszolgáltatást – ami pedig törvénybe ütközik.

Országszerte milliók keltek útra mindenszentekkor, pénteken és tegnap, halottak napján is, hogy virágokkal, „télálló” csokrokkal, koszorúkkal díszítsék fel szeretteik sírját. A roham még nem ért véget, a fővárosi temetők ma is tovább – reggel 7-től este 8-ig – tartanak nyitva. A temetők környékén óriási a forgalom, a legtöbbe egyáltalán nem, vagy csak akkor lehet autóval behajtani, ha járóképtelen látogatót visznek. Sűrítették viszont a közösségi közlekedés temetői járatait, miközben rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők hada segíti a parkolást, és próbálja lefülelni a tolvajokat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!