Hogyan lehet szabadon két, idős embereket bántalmazó sorozatgyilkos? Ha állampolgár, netán újságíró kérdezi, nincs válasz. Ha fideszes képviselő teszi, kiderül: mintegy negyedmilliárdnyi forrás kellene, hogy ez ne történhessen meg.

 
Németh András Péter felvétele

„Potenciális gyilkosok kerülhetnek ki a rács mögül és ártatlan emberek ülhetnek hosszú hónapokig előzetes letartóztatásban a DNS-vizsgálatok csúszása miatt” – írtuk két hónappal ezelőtt, amikor is az ORFK tagadta, hogy a vizsgálatok – akár százas nagyságrendben is – torlódnának. Akkor arra a hírnek jártunk utána, hogy egy brutális gyilkosság egyetlen gyanúsítottját engedték szabadon, csak mert 19 hónap alatt sem készült el a perdöntő hemogenetikai szakvélemény, amely a vérből vett minta alapján segít azonosítani az elkövetőt. Az 53 éves asszony a gyanú szerint megverte, majd zsineggel megfojtotta 86 éves szomszédasszonyát. Most egy másik súlyos bűncselekménnyel összefüggésben került elő a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI), mert nagyjából két év alatt végezte el a genetikai vizsgálatokat, és az eljárás elhúzódása miatt a gyanúsítottak egy részét ki kellett engedni a fogdából. R. Elemér héttagú bandája 2008–2009-ben tizenkét idős embert rabolt ki az otthonában, s közülük kettőt meg is ölt. A BSZKI-nak 2011. május 29-ig kellett volna az ügyben a DNS-vizsgálatot befejeznie, de az csaknem másfél évet késett. Az eset Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternél és egy másik párttársánál, Varga Istvánnál is kiverte a biztosítékot.

Pedig már hónapokkal ezelőtt megjelent lapunkban is: több ezer ügy torlódik az intézet asztalán, és beszámoltunk arról is, hogy leginkább az okoz egészen elképesztő késedelmeket, hogy az ország összesen hat, többek között egyetemi diagnosztikai laborja helyett a rendőrség maga alá vont egyetlen intézményébe tódulnak a feladatok. Akkor kérdésünkre a BSZKI-nál és az Országos Rendőr-főkapitányságon is tagadták, hogy komolyabb fennakadás lenne. Ám a mostani politikai felzúdulás már őszinte nyilatkozatra „bírta” az érintetteket. A Népszabadságban Nagy Gábor, a BSZKI vezetője, ha a konkrét hibát nem is, azt viszont elismerte, hogy a DNS-labor hátraléka 2011 végére több mint négyezerre emelkedett. Beszélt arról, hogy az intézet körülbelül nyolc-tíz éves gépparkkal dolgozik, és egyetlen minta vizsgálata legalább egy-két napot vesz igénybe még a kiemelt ügyekben is – ilyen volt Bándy Kata vagy Szita Bence meggyilkolása. Elismerte azt is, hogy a jelenleg elérhető legjobb eszköz megvásárlásához körülbelül 250 millió forintra lenne szükség. Vagyis az őszinte beismeréshez elegendő volt a politikusok megszólalása, de a gondok megoldásához a tetteikre is szükség lenne.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!