Az unióban élő nők majdnem felén tesznek erőszakot a férfiak. Közülük minden ötödik párkapcsolati erőszak áldozata lesz, minden tizedik szenved el nemi erőszakot vagy egyéb szexuális erőszakot. Szombaton ismét felvonultak Budapesten a nők elleni erőszak megfékezéséért küzdő aktivisták.

 
fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

November 25-e az ENSZ nemzetközi napja a Nők Elleni Erőszak Ellen, ekkor kezdődik a 16 napos akció is, amely december 10-ig, az Emberi Jogok Nemzetközi Napjáig tart, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát veszélyezteti. A nők elleni erőszak a recesszió olyan időszakaiban, mint a mostani is, súlyosbodik. Az Európai Női Lobbi (EWL) és az Oxfam International 2010-ben végzett felmérése szerint a gazdasági recesszió olyan feltételeket teremt, amelyek együttjárnak a párkapcsolati erőszak, a prostitúció és a prostituáltként dolgozó nők elleni támadások növekedésével. Magyarországon sem jobb a helyzet, mint a nemzetközi életben. A partnerük, vagy volt partnerük által fizikailag bántalmazott nők száma becslések szerint közel félmillió, Magyarországon minden héten legalább egy nőt gyilkol meg (volt) házastársa vagy élettársa. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület arra is felhívta a figyelmet: bár az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2011 áprilisában elfogadta a nők elleni erőszakkal szembeni egyezményét, Magyarország – miközben az elfogadáskor éppen az EU soros elnökségi tisztét töltötte be – nem írta alá azt sem az elnökség alatt, sem azóta. Ezért arra kérik a döntéshozókat: haladéktalanul pótolják a mulasztást.

 

Autós üldözés

Pintér Sándor egy autós üldözést követő baleset hely­színére tévedt, megállt, érdeklődött a kocsiban ülők állapotáról, majd segített a helyszín biztosításában. A belügy­miniszter a helyszíni parancsnok meg­ér­­kezésekor átadta a terepet a kollé­gáknak. Korábban három bűnöző pró­bált betörni egy II. kerületi házba, ami­kor a rendőrök megzavarták őket. A két férfi és egy nő autóval menekült, a forgalommal szemben haladva több kocsival is karambolozott. A nőt már a helyszínen, egy férfit pedig az I. kerületben vettek őrizetbe, harmadik társukat forró nyomon üldözik. Senki sem sérült meg.

(D.-H. N.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!