A hiteles egészségügyi érdekvédőkkel véletlenül sem tárgyal a kormány.
- Megfojtja a kórházakat a pénzhiány: alapemberek bére nem emelkedik nyolc éve.
- 12 órás demonstrációt szervez a Kossuth térre a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság július 1-jén. Az egyik főszervezőt, Sándor Máriát kérdeztük.

 
Sándor Mária - Fotó: Németh András Péter

– Miért hatná meg a kormányt egy újabb tüntetés?

– Nincs más választásunk, mint tüntetni. Az Emmi mostohagyerekei vagyunk. Dolgozni, gyógyítani akarunk – elsősorban az ehhez szükséges feltételek hiánya miatt vonulunk utcára. A fizetésemelés másodlagos. Egy éve még nem ismertük egymást a Tanítanék mozgalom arcaival, Törley Katával, Pilz Olivérrel, Pukli Istvánnal. De mindannyiunkban elindult valami, aminek az lett a vége, hogy kiálltunk sok tíz- és százezer elkeseredett emberért. Tudjuk, rengetegen értenek egyet velünk – csak megfélemlítettek. Kapom a leveleket a vidéki kollégáktól, miképp fenyegetik őket. A kórházigazgatók szembeköpik magukat, amiért nem mernek nyilvánosan kiállni mellettünk, féltik az egzisztenciájukat. De egyre többen vagyunk, egyre többen merjük vállalni a harcot az illegitim kormánnyal szemben. És a tüntetésen lesz egy bejelentésem.

– Nagyobbat szól majd, mint a kormány által beígért béremelés?

– A tűzoltás jellegű béremelést akkor jelentették be, amikor megtudták: demonstrációra készülünk. Egyébként a beígért emelés novemberben lesz csak érzékelhető, ráadásul semmit nem kapnak olyan kulcsfontosságú szereplők, mint a sterilizáló kollégák, a műtőssegédek, a beteghordók, a műszakisok – akik 80-90 ezret keresnek és 8 éve nem emelkedett a bérük. Pedig például akik összepakolják a műtéti tálcákat, nélkülözhetetlen tagjai a kórházaknak: ha ők nincsenek, nincs műtét. Olyan brutális a munkaerőhiány, hogy van, ahol a professzor tolja fel a beteget a műtőig, máshol egy anesztes (altatóorvos) jut hat osztályra.

– Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke legutóbb azt mondta, aki fanyalog, annak olyan országba kell születnie, ahol a nemzetgazdasági jövedelem lehetővé teszi a ötszörös és tízszeres jövedelmet.

– Valós érdekképviseletet tudna ellátni például a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség vagy a MOSZ, de velük le sem ül tárgyalni a kormány. Csak Cser Ágnessel. Egyébként minél többet dolgozunk, annál nagyobb az adósságállomány: a rosszul meghatározott volumenkorlát miatt már nyárra elfogy a kórházak egész évi kerete, nem tudunk anyagot, eszközt, gyógyszert rendelni. Szép dolog, hogy ilyen jól szerepel a magyar fociválogatott, tiszta szívből örülök neki, de lássuk be, ettől még nem lesz jobb az egészségügy helyzete.

 

Gigatüntetésre mozgósít Sándor Mária. A július 1-jei demonstráción fellép Galkó Balázs, Dés László, Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Závada Pál, éjjel koncertet ad például a Pa-Dö-Dő, de lesznek beszélgetések is. Már számos, a szociális szférában lévő szervezet csatlakozott, például a Magyar Női Érdek, a Vasutasok Szakszervezete, a bölcsődei dolgozók és védőnők közössége, illetve ott lesznek a Tanítanék mozgalom képviselői.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!