Bár a gyógyszerpiaci szereplők egy része az elmúlt napok háttértárgyalásain már hallhatott arról, hogy a költségvetés hiánya miatt újabb megszorításokkal számolhat, sokan csak a Magyar Közlönyből értesültek arról, hogy már az idén tovább kell szűkíteni a gyógyszerkasszát.

A kormány ráadásul csak néhány napot adott a tervek kidolgozására: február 29-ig várja a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás miniszter javaslatait arra, hogyan csökkentsék tovább a gyógyszertámogatást. Ez azonban önmagában nem elegendő: a jövő évre tervezett, már korábban bejelentett 120 milliárdos elvonást is további milliárdokkal kell kiegészíteni – ennek mikéntjéről március 14-ig gondolkodhatnak az ágazati vezetők.

Egyelőre annyi biztos: nehezen tartható tovább az a korábbi kormányzati kommunikáció, mely szerint a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítása nem jár majd együtt a lakossági terhek növekedésével. A tavaly márciusban napvilágot látott Széll Kálmán-terv idénre 100, 2013-ra és 14-re 120-120 milliárdos megtakarítást írt elő a gyógyszerkasszában. Ezeket az összegeket kell most megfejelni újabb milliárdokkal. A lehetséges „vészforgatókönyvek” szerint elképzelhető a 300 forintos dobozdíj emelése, melyet a jelenleg 100 százalékos ártámogatásban részesülő készítmények kiváltásakor fizet a beteg. Öt-tíz százalékkal csökkenthetőnek ítélik a szakértők a jelenlegi 90, 70, illetve 50 százalékos kiemelt ártámogatást, és mérsékelhetőnek a normatívnak nevezett, 80, 55, illetve 25 százalékos kulcsokat is. Bár tavaly egyes gyártók a 25 százalékos támogatási kulcs megszüntetését is elképzelhetőnek tartották, ezt a sarcot nyilvánvalóan már a lakosságra hárítanák.

A gyógyszerek árának növekedése azonban csupán egy lehetséges következménye a kormányhatározatnak. A Magyar Gyógy­­sze­­részi Kamara (MGYK) szerint súlyos ellátási zavarokat eredményezhet, ha a patikusok árrésbevétele tovább csökken. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke jelezte: a gyógyszertárak negyede évek óta veszteségesen működik. A mintegy 350 gyógyszertárat működtető vállalkozás már rég felélte vagyonát, a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét, ami összességében gyorsuló ütemben növelheti a bezáró gyógyszertárak számát.

A kérdés már csak az, e megoldások helyett vajon tovább növelhetők-e a már eddig is jelentős mértékben megsarcolt gyártók terhei? A járóbetegek gyógyszertámogatásra szánt idei 219 milliárd forintnak ma már csaknem negyedét fizetik a cégek. A korábbi 12-ről 20 százalékra növelték az általuk befizetendő összeget, így 2012-ben már 59 milliárdot vár tőlük az állam. A kormány elszántságát mindenesetre növelheti az a tény, hogy januárban a vártnál mintegy hét százalékkal kedvezőtlenebbül alakult a gyógyszerkassza a kevesebb járulékbevétel és a tervezettnél több gyógyszertámogatás miatt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!