A magas vérnyomásban szenvedők, a cukorbetegek vizsgálatát, a leletek ellenőrzését, a gyógyszerek felírását és a CT-re „küldést” 2019-től hazánkban is végezhetik okleveles ápolók. Így pörgősebb lehet az ellátás, hiszen az orvosok „mentesülnek” jó néhány időigényes feladattól, főként a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon – épp ott, ahol a legnagyobb az orvoshiány.


Ez a lényege a nondoktori rendszernek, ami sok országban, például az Egyesült Királyságban már rutinszerűen működik.

Ősztől három magyar egyetemen indul ilyen képzés. A kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók a főiskolai diploma után másfél éves egyetemi képzésen szerezhetik meg az MSc-fokozatú végzettséget.

Az alapellátás, sürgősség, idősgondozás, műtétek körüli tevékenység, aneszteziológia és intenzív terápia „szakokra” egyaránt húsz jelentkezőt vesznek fel. A tervek szerint a hallgatók havi 100 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak.

Az első magyar nondoktorok 2019-ben végeznek, ám ahhoz a hazánkban erős hierarchiának lazulnia kell (az orvosoknak és a betegeknek egyaránt rugalmasabbnak kell lenni), hogy a képzett ápolók sikerrel dolgozhassanak. A rendszer kidolgozója Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!